Begynn tidlig
Barnets melketenner er i faresonen så snart de første tennene kommer rundt 6-måneders alder. Hos små barn er hyppig bruk av tåteflaske som regel hovedårsaken til hull i tennene. Det skjer oftest i de øvre fortennene, men andre tenner kan også bli påvirket. I noen tilfeller vil skadene på melketennene være så alvorlig at tennene må trekkes. Den gode nyheten er at tannråte kan forebygges! De fleste barn har et komplett sett med 20 melketenner fra de er 3 år. Etter hvert som barnet vokser vil kjevene også vokse for å gjøre plass til de permanente tennene.
Rengjøring av barnets tenner
I løpet av de første dagene etter fødselen anbefales det at du starter med rensing av babyens munn ved å tørke tannkjøttet med en ren, fuktig klut. Så snart tennene vises, kan det oppstå tannråte. Babyens fire fortenner vil vanligvis presse seg gjennom tannkjøttet ved ca 6-måneders alder, men enkelte barn kan få sin første tann først ved 12 eller 14 måneder.
For barn under 3 år bør du starte regelmessig tannpuss så snart barnets tenner vises i munnen. Bruk fluortannkrem i små mengder, tilsvarende størrelsen på et riskorn. Puss tennene grundig to ganger per dag (morgen og kveld) eller som anvist av en tannlege eller lege. Du må overvåke barnets tannpuss og sikre at riktig mengde tannkrem brukes.
For barn fra 3-6 år kan du bruke fluortannkrem på størrelse med en ert. Puss tennene grundig to ganger per dag (morgen og kveld) eller som anvist av en tannlege eller lege. Overvåk tannpussen og lær barnet at tannkremen ikke skal svelges.
Du må sørge for barnets tannpuss 2 ganger daglig fram til du er komfortabel med at barnet kan børste tennene selv. Bruk en liten tannbørste og fluortannkrem på størrelse med en ert. Når barnet ditt har to tenner som står tett bør du begynne å bruke tanntråd mellom tennene daglig.
De første tennene
Tannfrembrudd er et av de første ritualene i livet. Nyfødte har vanligvis ingen synlige tenner, og de fleste babyer får de første tennene ca seks måneder etter fødselen. I løpet av de første årene av barnets liv, vil alle 20 melketennene presse seg gjennom tannkjøttet. De fleste barn vil ha fullt sett av melketenner ved 3-års alder.
Når babyen er ca 6 måneder vil de fire fortennene vanligvis bryte ut eller presse seg gjennom tannkjøttet. Enkelte barn får ikke sin første tann før de er 12-14 måneder. Når tennene bryter ut kan noen babyer blir masete, søvnløse og irritable. De kan miste appetitten eller sikle mer enn vanlig. Diaré, utslett og feber er ikke vanlige symptomer for en baby som får tenner. Ring legen hvis barnet ditt har feber eller diaré ved tannfrembrudd eller forblir grinete og i dårlig form.
Første tannlegetime
Så snart barnets første tann vises er det på tide å planlegge en tannlegetime. Mjøsa Tannklinikk anbefaler at den første tannlegetimen skal skje innen seks måneder etter at den første tannen har kommet og senest innen barnets første bursdag. Ikke vent med å ta barnet til tannlegen helt fram til skolestart eller til en nødssituasjon oppstår. Sørg for gode sunne vaner og at de blir komfortable med å besøke tannlegen.
Selv om det første besøket til tannlegen hovedsakelig er for å undersøke barnets munn og å sjekke vekst og utvikling, vil det også gjøre barnet ditt kjent med å gå til tannlegen.For å gjøre besøket positivt anbefaler vi at du avtaler time om morgenen, når barnet er uthvit og derfor har en tendens til å være mer samarbeidsvillig.
Pass på at du ikke viser barnet at du har bekymringer eller eventuell angst for tannlegen. Barn kan plukke opp dine følelser så det er viktig å fokusere på det positive.
Bruk aldri en tannlegetime som straff eller trussel. Bestikk aldri barnet før en tannlegetime og snakk med barnet om hva som vil skje hos tannlegen.
Under barnets første tannlegebesøk kan du forvente dette av tannlegen:
- Inspeksjon av munnskader, hull eller andre problemer
- Beskjed hvis barnet ditt er i fare for å utvikle tannråte
- Rensing av barnets tenner og tips for daglig omsorg
- Informasjon om tannfrembrudd, bruk av smokk eller suging på finger/tommel
- Informasjon om behandling og om nødvendig, planlegge neste tannlegetime
Fluor
Fluor er et mineral som finnes naturlig i alle vannkilder, inkludert hav, elver og innsjøer. Fluor er også tilsatt i tannkrem og munnskyllemiddel.Fluor bidrar til å gjøre tannemaljen mer motstandsdyktig mot råte, og barn som ikke får en tilstrekkelig mengde fluorid kan ha en økt risiko for tannråte senere i livet. Fluor hjelper også til å reparere svekket emalje. Vann kjøpt på flaske inneholder ikke fluor. Derfor kan barn som jevnlig drikker flaskevann eller vann fra springen uten tilsatt fluor gå glipp av fordelene fluor gir. I Norge tilsetter man ikke aktivt fluor i drikkevannet, men drikkevannet inneholder fortsatt en mindre mengde fluor.
Diskuter barnets fluorbehov med din tannlege eller barnelege. De kan anbefale et passende fluoridtillegg.
Smokker
Spedbarn og små barn kan suge på tommelen, andre fingre eller smokker. Smokker dyppet i sukker, honning, juice eller sukkerholdig drikke kan føre til tannråte. Tannråte kan også utvikle seg når bakterier fra spyttet til en mor eller omsorgsperson kommer over i babyens munn. Når mor eller omsorgsperson setter babyens skje i egen munn eller renser en smokk i munnen sin, kan bakterier bli overført til babyen munn.