Tannproteser er flyttbare apparaturer som kan erstatte manglende tenner og bidra til å gjenopprette ditt smil.

Hvis du har mistet alle dine naturlige tenner, enten på grunn av tannkjøttsykdom, tannråte eller skade, vil det å erstatte manglende tenner gagne ditt utseende og din helse. Proteser vil gjøre det lettere å spise og snakke bedre enn du kunne uten tenner, ting som folk ofte tar for gitt.

Når du mister alle tennene kan ansiktsmusklene bli slappe slik at du ser eldre ut. Proteser kan bidra til å fylle ut utseendet på ansikt og profil. De kan bli laget til å likne dine naturlige tenner slik at utseende ikke endres mye. Proteser kan også forbedre utseendet av ditt smil.

Typer proteser

Helprotese : Denne fullt flyttbare protesen er laget og plassert i munnen etter de gjenværende tennene er fjernet og vev er grodd, noe som kan ta flere måneder.

Provisorisk protese : Denne fjernbare protesen er satt inn på den samme dagen som de resterende tennene er fjernet. Tannlegen vil ta målinger og lage modeller av kjeven under et innledende besøk. Du trenger ikke å være uten tenner under helingsperioden, men må kanskje ha protesen tilpasset eller gjenskapt etter kjeven har grodd.

Delprotese / partiell protese : Noen av tennene dine kan lagres for å bevare kjevebenet og gi stabilitet og støtte for protesen. En delprotese passer over et lite antall gjenværende naturlige tenner etter at de har blitt utarbeidet av tannlegen din. Implantater kan også tjene den samme funksjonen.

 

Nye proteser kan føles rare i noen uker til du blir vant til dem. Protesene kan føles løse mens musklene i kinnene og tungen lærer å holde dem på plass. Det er ikke uvanlig å oppleve litt irritasjon eller sårhet. Du kan merke at spyttmengden midlertidig øker. Når munnen blir vant til protesene bør disse problemene forsvinne. Oppfølgingsavtaler med tannlegen er vanligvis nødvendig etter en protese settes inn slik at passformen kan sjekkes og justeres. Hvis problemer vedvarer, særlig irritasjon eller sårhet, sørg for å ta kontakt med tannlegen din.

Selv om du bruker helprotese, må du fortsatt praktisere god tannhygiene. Puss tannkjøttet, tungen og ganen din hver morgen med en myk børste før du setter inn protesene for å stimulere blodsirkulasjonen i vev og bidra til å fjerne plakk.

Protese care

 • Slik som med tenner, bør protesene dine børstes daglig for å fjerne matrester og plakk. Børsting kan også bidra til å motvirke misfarging på tennene.
 • Skyll protesene før børsting for å fjerne alle løse matrester eller rusk.
 • Bruk en myk tannbørste og et ikke-slitende rengjøringsmiddel til å forsiktig børste alle flater av protesene slik at de ikke får riper.
 • Når du pusser, rens munnen grundig – inkludert tannkjøttet, kinn, ganen og tungen for å fjerne plakk. Dette kan bidra til å redusere risikoen for irritasjon i munnen og dårlig ånde.
 • Når du ikke bruker gebiss, legg dem på et trygt sted senket i vann for å holde dem fra fordreining.
 • Av og til kan brukere av proteser bruke klebringsprodukter. Klebringsprodukter kommer i mange former: kremer, pulver, pads, strimler eller væsker. Hvis du bruker en av disse produktene, les instruksjonene og bruk dem nøyaktig som anvist. Tannlegen kan anbefale egnede rensemidler og klebringsprodukter.

Hvis du har spørsmål om dine proteser, eller hvis de slutter å passe godt eller blir skadet, kontakt din tannlege. Sørg for å planlegge regelmessige tannlegesjekker også. Tannlegen vil undersøke munnen for å se om protesene fortsatt passer skikkelig.

Avtakbare partielle proteser

Avtakbare partielle proteser består vanligvis av tannerstatninger knyttet til rosa eller tannkjøttfargede plastbaser. Avhengig av dine behov vil tannlegen designe en partiell protese for deg. En partiell protese kan ha en metallramme og klammer som kobles til tennene, eller de kan ha andre kontakter med et mer naturlig utseende. I noen tilfeller er en avtakbar partiell protese laget for å festes til din naturlige tenner med enheter kalt presisjonsfester. Presisjonsfester er generelt visuelt mer attraktivt enn klammer.

Kroner på dine naturlige tenner er ofte nødvendig for å forbedre tilpasning av en avtakbar partiell protese, og det er vanligvis nødvendig med fester. Partielle proteser med presisjonsfester koster generelt mer enn de med fester. Rådfør deg med tannlegen din for å finne ut hvilken type som er riktig for deg.

Hva du kan forvente

 • I begynnelsen kan den nye partielle protesen føles rar eller klumpete. Dette er normalt og du vil etterhvert bli vant til å bruke den.
 • Å sette inn og ta ut den partielle protesen vil kreve litt trening.
 • Følg alle instruksjoner gitt av tannlegen din. Din protese bør settes på plass med relativ letthet. Tving aldri en partiell protese på plass ved å bite. Dette kan bøye eller brekke klammene.
 • Tannlegen vil gi deg spesifikke instruksjoner om hvor lenge protesen bør brukes og når den bør fjernes.
 • I utgangspunktet kan du bli bedt om å bruke din partielle protese hele tiden. Selv om dette kan være ubehagelig i begynnelsen, er det den raskeste måten å identifisere områder som kan trenge justering.
 • Hvis protesen legger for mye press på et bestemt område vil det punktet bli sårt. Tannlegen vil justere den partielle protesen til å passe mer komfortabelt. Etter justeringen vil tannlegen sannsynligvis anbefale at du tar protesen ut av munnen din før du går til sengs og sette den tilbake om morgenen.
 • Spising bør bli en mer behagelig opplevelse med proteser. Start med å spise myk mat som er kuttet i små biter. Tygg på begge sider av munnen for å holde et jevnt trykk på begge sider. Unngå mat som er ekstremt klissete eller vanskelig. Det kan være lurt å unngå tyggegummi under justeringsperioden.

Partielle proteser kan også bidra til å forbedre din tale. Hvis du synes det er vanskelig å uttale enkelte ord, praktiser høytlesing. Gjenta ordene som gir deg problemer. Med tiden vil du bli vant til å snakke ordentlig med protesen.

Omsorg for proteser

 • Din tannlege kan anbefale en proteserenser.
 • Når du rengjør en partiell protese er det en god idé å stå over et brettet håndkle eller en vask med vann i tilfelle du uheldigvis mister protesen.
 • Ikke bruk tannkrem siden det kan være for tøff ved rengjøring av proteser.
 • Noen mennesker bruker håndsåpe eller mild oppvaskmiddel til å rense sine proteser, som begge er akseptable. Men de fleste vaskemidler er for slitende og bør ikke brukes til rengjøring av proteser.
 • Børst protesen hver dag for å fjerne matrester og plakk. Det hjelper protesen fra å bli permanent misfarget.
 • Det er best å bruke en børste som er laget for rengjøring av proteser. Det er fordi de har bust som er arrangert for å passe formen på protesen. En vanlig, myk-bustet tannbørste er også akseptabelt.
 • Unngå å bruke en børste med hard bust som kan skade protesen.
 • Rengjør protesene etter grundig skylling av løse matrester. Fukt børsten og ha på proteserenser. Pensle alle proteseoverflater forsiktig for å unngå skade på plast eller bøye festene.
 • En protese kan miste sin rette form hvis den ikke holdes fuktig. Om natten bør protesen plasseres i væskeløsning eller vann.Tannlegen kan anbefale den riktige metoden for å holde protesene i god form.
 • Ikke tygg, svelge, eller gurgle med proteserensemidler.
 • Alltid skyll protesen grundig før du legger den i munnen.

Justeringer

Over tid kan justeringer av protesen være nødvendig. Ettersom du blir eldre endrer munnen seg, noe som kan påvirke passformen til protesen. Munnens bein og tannkjøttrygger kan svekkes eller krympe, noe som resulterer i en dårlig tilpasset protese.

Proteser som ikke passer ordentlig bør justeres av tannlegen din. Dårlig tilpassede tannproteser kan føre til ulike problemer, blant annet sår eller infeksjoner. Besøk tannlegen din umiddelbart hvis protesen løsner og bevar dine regelmessige besøk også.

Husk: Du kan gjøre alvorlig skade på ditt gebiss og helse ved å prøve og justere eller reparere protesen selv. Ved å bruke et gjør-det-selv-sett kan du skade apparatet slik at det ikke kan repareres. Lim som selges reseptfritt inneholder ofte skadelige kjemikalier og bør ikke brukes på en protese. Hvis protesen knekker eller sprekker, eller hvis en av tennene løsner, ring tannlegen din umiddelbart. I mange tilfeller kan tannleger ofte foreta nødvendige justeringer eller reparasjoner på samme dag. Kompliserte reparasjoner kan kreve at protesen sendes til et spesielt tannteknisk laboratorium.

Kontakt vår Tannlege