Hva er en krone på tannen?

En krone er en kunstig restaurering som passer over den resterende delen av en klargjort tann slik at den er sterk og gir den form som en naturlig tann.

Kroner er en ideell måte å reparere tenner på som er frakturert, eller har blitt svekket av råte eller en veldig stor fylling. En krone kan brukes for en rekke andre grunner, for eksempel:

  • Du ​​kan ha en misfarget fylling og ønsker å forbedre utseendet på den.
  • Du ​​kan ha hatt en rotfylling og trenger en krone for å beskytte det som er igjen av tannen.
  • Det kan bidra til å holde en bro eller protese på plass.

Kronematerialer - Hva er en krone laget av?

Kronene kan være laget av en rekke forskjellige materialer og nye materialer blir kontinuerlig innført. Noen av de mest populære alternativene er listet opp nedenfor.

Porselen bundet til edelt metall
Dette er hva de fleste kronene er laget av. En edelmetallbase er laget, og deretter er porselen påført i lag over den.

Porselen
Disse kronene er laget helt ut av porselen og er ikke like sterk som en bundet krone, men de kan se veldig naturlige ut og er oftest brukt til fortennene.

Keramiske
Denne moderne teknikken tilbyr et metallfritt alternativ, noe som kan gi styrken av en bundet krone og utseendet av en porselenskrone. Derfor er det egnet for bruk i alle områder i munnen.

Glass
Disse kronene ser veldig naturlige ut og kan brukes hvor som helst i munnen.

Gull-legering kroner
Gull er en av de eldste fyllingsmaterialene. I dag brukes det med andre metallegeringer for å øke sin styrke, noe som gjør det veldig slitesterkt. Disse kronene er sølv eller gull i fargen.

Hvordan er en krone forberedt?

Du må ha minst to besøk. Ved første besøk vil ditt tannlegeteam forberede tannen, ta avtrykk, notere nyansen av tannen din, og tilpasse den midlertidige kronen. Tannlegen vil klargjøre tannen til den ideelle formen for kronen. Dette vil innebære fjerning av et lag av den ytre overflate og etterlate en sterk indre kjerne. Mengden av tannen som fjernes vil være den samme som tykkelsen av kronen. Under forberedelse av tannen din vil du få lokalbedøvelse og forberedelsene vil være den samme som ved en fylling. Når tannen er formet, vil tannteamet ta et avtrykk (form) av den klargjorte tannen, en av motsatt kjeve og eventuelt en annen for å vise måten du biter sammen på. Avtrykkene vil da bli gitt til en tanntekniker sammen med informasjon om fargenyansen som skal brukes og annen informasjon de trenger. Kronen vil bli laget for å passe sammen med de andre tennene så godt som mulig. Fargenyansen av de omkringliggende tennene vil bli registrert, for å sørge for at fargen ser naturlig ut og samsvarer med disse tennene. På det andre besøket vil tannlegen tilpasse den permanente kronen. Når du og din tannlege er fornøyd med passform og utseende på den nye kronen, vil den bli satt på plass med en spesiell dentalsement eller lim. Sementen danner en forsegling for å holde kronen på plass. Den fullstendige prosedyren kan ta 1-2 uker.

I rotfylte tenner kan det være nødvendig å sette inn et innlegg inn i tannroten før du plasserer en krone. Et innlegg gir støtte og hjelper kronen å holde seg på plass. Overflaten av tannen kan flyttes ned på nivået med tannkjøttet.

Et innlegg kan være fremstilt av prefabrikkert rustfritt stål som tannlegen kan sette direkte inn i rotkanalen. Eller så kan et skreddersydd innlegg bli konstruert av en tanntekniker for å nøyaktig passe formen på den klargjorte rotkanalen. Innlegget er plassert inn i rotkanalen og sementert på plass, klar for at kronen skal festes.

Hvis en rotfylt tann ikke er helt brutt ned, kan det være mulig for tannlegen å bygge den opp igjen med fyllmasse. Denne “kjernen” blir deretter fremstilt på samme måte som en naturlig tann og avtrykkene blir tatt.

Vil kronen føles annerledes?

Fordi formen på kronen vil være litt forskjellig fra formen på tannen din før den ble kronet, kan du kjenne den i begynnelsen. Innen få dager skal det føles bra, og du vil ikke merke den. Kronen kan trenge litt justering hvis bittet ikke føles behagelig, og hvis dette er tilfelle, bør du kontakte tannlegen din for en sjekk og justering

Det er viktig å holde kronen like ren som du ville gjort dine naturlige tenner. Selve kronen kan ikke råtne, men råte kan starte der kanten av kronen møter tannen. Puss tennene før du legger deg og minst én annen gang i løpet av dagen med fluortannkrem, og rengjør mellom tennene med ‘interdental’ børster eller tanntråd.

Hvor lenge kronen varer avhenger av hvor godt du tar vare på den. Ved riktig omsorg skal kroner vare i mange år. Din tannlege vil være i stand til å fortelle deg hvor lenge din krone kan forventes å vare.

Broer

En eller flere manglende tenner kan påvirke utseendet og funksjonaliteten til ditt smil. Manglende tenner kan føre til en endring i okklusjon (bitt), forflytting av tenner, kjeveledd-lidelse (TMJ), tale hindringer, økt risiko for periodontitt og en større sjanse for tannråte.

Dentale broer, som ved implantater og partielle proteser, brukes til å erstatte manglende tenner. Det finnes flere typer faste dentale broer (kan ikke fjernes), inkludert konvensjonelle faste broer og harpiksbundne broer.

Vanligvis krever konvensjonelle broer utforming av tennene rundt en manglende tann. Kronene blir deretter plassert på de formede tennene og festet til en kunstig tann (kalt en pontic).

En harpiks-bundet bro krever mindre klargjøring av nærliggende tenner. Det er ofte brukt til å erstatte fortennene, forutsatt at tannkjøttet er friskt og de omkringliggende tenner ikke har store tannfyllingsmaterialer.

Dental bro, konsultasjon og behandlingsplanlegging

Når du og tannlegen din avgjør at en tannbro er den beste erstatningen for en manglende tann eller tenner, vil du bli informert om ulike materialer som tanntekniske laboratorium kan bruke til å lage din restaurering. Materialets tilgjengelighet vil avhenge av hvor i munnen broen vil bli plassert, om du gnisser eller biter tenner (bruksisme), tannforsikring, og andre faktorer som er skissert av tannlegen din. Tannbroer i dag kan fremstilles fra en kombinasjon av porselen, metall, porselen og gull, eller utelukkende med høy styrke metallfrie materialer, slik som zirconia eller alumina.

Tannlegen vil ta røntgen og avtrykk av området som krever en bro, samt pre-operative fotografier, til bruk i planleggingen av den ideelle bro-restaurering for deg. Avhengig av antall påfølgende tenner du mangler, kan din bro være tre eller flere enheter; to kroner som er sementert til tennene på hver side av rommet (forankring), pluss en eller flere falske tenner (kalt pontics) for å fylle rommet. Flere avtrykk vil bli tatt etter at tannlegen forbereder forankringstennene for broen.

Dental brokandidatur og -prosedyrer

Under det første besøket undersøker tannlegen helsen til tannkjøttet og de andre tennene for å vurdere om du er en kandidat for en tannbro. Hvis du er en kandidat for en tannbro får du en lokalbedøvelse slik at tannlegen kan forberede tennene som kreves for å støtte broen. Hvis støttetennene har råte eller er i dårlig stand, kan tannlegen måtte bygge dem opp igjen før de kan brukes som støttetenner for en bro.

Deretter tar tannlegen et avtrykk av de klargjorte tennene med en kitt-aktig materiale som brukes til å lage en modell av tennene dine. Din bro blir fabrikkert basert på denne modellen av en dyktig lab tekniker slik at det nettopp passer de klargjorte tennene. Det er viktig at restaureringen passer perfekt for å unngå ytterligere orale helseproblemer som tannråte.

Mens broen blir fabrikkert vil tannlegen tilpasse deg en midlertidig bro så tennene og tannkjøttet kan beskyttes mot skade til din faste bro er klar.

For å fullføre tannbro-prosedyre, må du gå tilbake til tannlegeklinikken for et nytt besøk for å få broen montert og sementert.

Restitusjon og ivaretaking av dentale broer

Etter tannbroen har blitt sementert på plass, vil tannlegen gi deg hygiene informasjon for å opprettholde ytelsen og gi lang levetid på restaureringen, sammen med helsen til tennene og tannkjøttet. En spesiell bro tanntråd vil hjelpe deg med å rengjøre korrekt og grundig i områdene rundt din bro, mellom de falske tennene og det underliggende tannkjøttet. Det bør brukes daglig for å hindre oppbygging av plakk og bakterier. Riktig tannpuss med fluortannkrem bør utføres minst to ganger daglig.

Tannregulering er en type kjeveortopedisk behandling som brukes til å korrigere tenner som er overfylt, skjeve, utstående, ut av stilling eller har uregelmessig mellomrom. Ved å flytte tennene i den ideelle posisjonen bidrar tannregulering til å skape et mer attraktivt og sunnere smil for både barn og voksne.

Før du kan avgjøre om en tannregulering er riktig for deg, er det viktig at du forstår hva som er involvert med behandling og hva reguleringen koster.

Hva koster krone på tann?

En krone på tann kan kosta fra 5100kr, mens en midlertidig en koster 550. Se her for oppdaterte prislister.

Kontakt vår Tannlege