Når det gjelder tannbehandling, er tanntrekking, eller å trekke en tann, blant pasientenes mest fryktede prospekter. Også referert til som exodontia, innebærer tanntrekking å fjerne en tann fra sokkelen i kjevebeinet. Før tannlegen vurderer trekkingen vil alt bli gjort for å prøve å reparere og restaurere tannen din. Men noen ganger er tanntrekking nødvendig.

Årsakene til tanntrekking

Det er flere grunner for å trekke ut en tann. Disse inkluderer:

Alvorlig tannskader / Trauma
Noen tenner har en slik omfattende råte og skade (brukket eller sprukket) at reparasjon ikke er mulig. For eksempel kan tennene berørt av avansert tannkjøttsykdom (periodontitt) trenge å bli trukket. Ettersom tannkjøttsykdom forverres, løsner ofte tannen (støttes av mindre omgivende ben) i en slik grad at tanntrekking er den eneste løsningen.

Feilplassering / tenner som ikke fungerer
For å unngå mulige komplikasjoner som kan resultere i en eventuell negativ innvirkning på tannhelsen, kan tannlegen anbefale å fjerne tenner som er feilplassert og/eller essensielt ubrukelig (tenner som ikke har noen opposisjonstann til å bite mot).

Kjeveortopedisk behandling
Ortopedisk behandling, slik som tannregulering, kan kreve tanntrekking for å gjøre nødvendig plass for å bedre justere tenner.

Ekstra tenner
Også referert til som overtallige tenner, ekstra tenner kan blokkere andre tenner fra å bryte ut.

Løs tann
Den vanligste årsaken til at en tann løsner eller virker løs, er en tannkjøttbetennelse, skade på tannen eller en infeksjon.

Stråling
Hode- og halsstrålebehandling kan kreve uttrekking av tenner innen stråling kan starte for å bidra til å unngå mulige komplikasjoner, som infeksjoner.

Kjemoterapi
Kjemoterapi svekker immunsystemet, noe som øker risikoen for tanninfeksjoner og øker risikoen for ekstraksjon.

Organtransplantasjon
Immunsuppressive medisiner foreskrevet etter organtransplantasjon kan øke sannsynligheten for tanninfeksjon. Som sådan, noen tenner må fjernes før en organtransplantasjon.

Tenner som er vanlige å trekke

Fjerning av visdomstennene er en av de vanligste kategoriene til tanntrekking. Mange tannleger vil anbefale å fjerne visdomstennene (tredje jekslene) før de er fullt utviklet, vanligvis i ungdomsårene, for å bidra til å eliminere potensielle problemer.

Et problem som kan oppstå er utviklingen av en påvirket tann som har dukket opp og har ingen plass i munnen til å vokse. Andre problemer forbundet med påvirkede tenner inkluderer infeksjon, råte av tilstøtende tenner, bite forstyrrelser og tannkjøttsykdom.

Utdragning av noen permanente tenner som ikke har brutt ut (slik som hjørnetenner, som også er kjent som hoggtenner) kan være nødvendig for å gjøre plass til kjeveortopedisk behandling.

Helingstid for tanntrekking: Hvor lenge har en vondt etter tanntrekking?

Heling etter tanntrekking tar omtrent fem til sju dager. Tannkjøttområdet bør være fullt helbredet etter tre til fire uker. Hvis kjeven blir skadet under tanntrekking vil full helbredelse ta opptil seks måneder.

Har du langvarig smerte etter tanntrekking ber vi deg ta kontakt med oss, så kan vi se nærmere på problemet og årsaken.

Typer tanntrekking

Det finnes to typer tanntrekking:

Enkle trekk:
Disse er utført på tennene som er synlige i munnen. Generelle tannleger gjør ofte enkle trekk og de ​​fleste er vanligvis gjort under lokalbedøvelse, med eller uten angst dempende medisiner eller sedasjon.

Kirurgiske trekk:
Disse involverer tenner som ikke kan bli sett eller nådd lett i munnen, enten fordi de har brutt ut på tannkjøttet eller de har ikke helt hatt utbrutt. Utført av tannleger eller oralkirurg, krever kirurgisk trekk noen form for kirurgisk prosedyre, slik som fjerning av ben, fjerning og/eller å løfte- og brette tilbake alt eller en del av tannkjøttet for å eksponere tann, eller å bryte tannen i biter (kalt tannseksjonering). Kirurgiske trekk kan gjøres med lokalbedøvelse og/eller sedasjon. Pasienter med spesielle medisinske tilstander og små barn kan bli tilbudt narkose.

Forberedelse for din tanntrekking

Før en tanntrekking, vil din tannlege eller kjevekirurg diskutere din medisinske- og tannhelsehistorie og ta røntgen. Noen tannleger vil forskrive antibiotika som skal tas før og etter operasjonen. Antibiotika er mer sannsynlig å bli gitt til pasienter med infeksjon eller svekket immunforsvar på tidspunktet for kirurgi, de som gjennomgår lengre operasjoner, eller unge og eldre mennesker.

For å unngå mulige komplikasjoner, informer tannlegen din om alle medisiner (reseptbelagte, reseptfrie og urter) du tar. For eksempel bremser Aspirinblodpropp prosessen; ginkgo biloba og ginseng kan også påvirke blodpropp.

Hva du kan forvente ved tanntrekking

Ved timen til tanntrekkingen vil tannlegen bedøve eller gjøre tannen som skal bli trukket ut nummen, samt kjevebenet og tannkjøttet som omgir den. Vanligvis er et lokalanestetikum, slik som lidokain, mepivacain ellerbupivacain injisert for å fjerne ubehag.

Enkel trekk
Tannlegen vil gripe tannen med spesialiserte instrument kalt tanntang og flytte den frem og tilbake for å løsne tannen før den blir fjernet. Noen ganger brukes et kirurgisk kutteinstrument kalt en tannluksator, som passer mellom tannen og tannkjøttet, for å løsne tannen. Tannleger bruker også tannelevatorer, som er spaker som ligner på små skrutrekkere. En tannlege vil vanligvis først bruke en elevator å kile mellom tannen og omkringliggende bein. Elevatoren legger press på tannen, noe som bidrar til å utvide tannbasen og skille sin ligament.

Kirurgiske trekkinger
Disse prosedyrene er generelt mer kompliserte, så tannlegen kan sedere (bedøve) deg før tannen dinbedøves, og deretter bruke et tann borr, legge press på tannen din med en elevator eller trekkingstang, og fjerne tannen din. Større kirurgisk innsats kan være nødvendig i andre tilfeller. For eksempel, tannkjøtt og/eller benvev kan dekke eller omringe en tann på en måte som gjør det vanskelig for tannlegen å se og eller få tilgang til den. Hvis det er tilfellet må tannlegen kutte og løfte tilbake eller fjerne dette vevet. Noen ganger kan en tann være så godt forankret i plassen sin at tannlegen må kutte tannen i biter for å fjerne hver del individuelt.

Tannlegen må kanskje sette noen sting og/eller legge til bein (naturlig eller syntetisk) i trekkingsområdet etter inngrepet. Noen sting er absorberbare og vil gå i oppløsning på egenhånd; andre krever fjerning av tannlegen din, vanligvis omtrent en uke etter trekk.

Tanntrekking ettervern

Siden blødning er normalt etter en trekk vil tannlegen få deg til å bite på et stykke gasbind i ca. 15-45 minutter for å legge press på området og la blodet koagulere. Noe hevelse og ubehag er normalt etter en tanntrekking.

Kalde omslag eller kjøleelementer kan bidra til å redusere hevelse. Hvis kjeven er øm og stiv etter at hevelsen forsvinner, gjelder varmekompresser. Sove med ansiktet oppover for å avlaste presset på kjeven, og holde hodet hevet med ekstra puter kan også hjelpe.

I tillegg kan tannlegen anbefale deg å ta en smertestillende, som ibuprofen, i flere dager. Med kirurgiske trekk, som vanligvis forårsaker mer smerte postoperativt,kan tannlegen foreskrive et reseptbelagt smertestillende medikament.

Andre ettervern tips er:

 • Ikke skyll munnen etter de første 24 timene umiddelbart etter en tanntrekking.
 • Hold deg til en myk eller flytende diett (melk, iskrem, potetmos, pudding) den dagen og dagen etter en tanntrekking, og så gradvis opparbeide deg til å spise annen mat som er enkel å tygge. Tygg med tenner som er langt fra trekkingsområdet.
 • Puss og bruk tanntråd på de andre tennene som vanlig, men unngå tenner og tannkjøtt ved trekkingsområdet.
 • Etter de første 24 timene i minst fem dager etter ekstraksjon, forsiktig skyllsåret med varmt saltvann (1/2 teskje salt i en kopp vann) etter måltider og før sengetid.

Ting du bør unngå etter tanntrekking

I tillegg til de nevnte ettervernhensyn, innebærer tanntrekkingsettervern også å unngå visse matvarer og aktiviteter.

 • Unngå alt som kan løsne blodproppen og forsinke eller hindre normal heling.
 • Ikke røyk, skyll kraftig eller spytt, delta i anstrengende aktiviteter, eller drikke gjennom et sugerør i minst to dager etter en trekk.
 • Hold deg unna varme væsker, mat som er sprø eller inneholder frø eller små korn, alkohol og brus i to til tre dager etter tanntrekking.
 • Ikke puss tannkjøttet eller bruk et OTC munnskyll (du kan bruke hjemmelaget vann-og-salt vasker).

Langvarig smerte etter tanntrekking

Det er flere mulige komplikasjoner som kan oppstå som et resultat avtanntrekking. Disse komplikasjoner kan omfatte:

 • Utilsiktet skade på nabotenner.
 • Ufullstendig trekk, i hvilket en tannrot forblir i kjeven. Tannlegen fjerner vanligvis roten for å hindre infeksjoner, men noen ganger er det mindre risikabelt å etterlate en bit av roten.
 • Justeringsproblemer forbundet med tyggeevne eller kjeveleddfunksjon. Feiljusterte tenner kan forårsake smerte, gnissing av tennene(bruksisme) og sprekkdannelser eller splintring av tenner som motstår kraften i kjeven. I tillegg kan feiljusterte tenner fange mat og være vanskeligere å rengjøre, og dermed øke risikoen for tannråte og tannkjøttsykdom.
 • Knekt kjeve (som oftest forekommer hos eldre mennesker med beinskjørhet, osteoporose i kjeven) forårsaket av trykket som settes på kjeven under tanntrekking.
 • Når en øvre tann blir trukket kan et hullha oppstått i et av sinus områdene. Normalt vil det gro raskt på egen hånd, men hvis det ikke skjer, må du kanskje gå tilbake til tannlegen.
 • Infeksjon, selv om det er sjeldent, forekommer av og til. Tannlegen kan forskrive antibiotika før og etter trekken hvis du bestemt kan være i fare for infeksjon.
 • Nerveskade er primært et problem ved trekk av de nedre visdomstennene, men kan skje ved fjerning av tann hvis en nerve er i nærheten av trekkeområdet. Det er vanligvis forårsaket av skade fra et kirurgisk borr, men nerveskader er sjeldne og vanligvis forbigående.
 • Bisfosfonater(legemidler som brukes til å forebygge/behandlebeinskjørhet(osteoporose), multippelt myelom, beinkreft og benmetastaser fra andre kreftformer) kan sette pasienter som gjennomgår tanntrekking i faresonen for å utvikle osteonekrose i kjeven (råte av kjevebein). Det er antatt at bisfosfonater angriper tennene og bein og kan hindre cellene som bryter ned bein fra å virke. Hvis du tar osteoporosemedisiner, prøv å unngå trekk når det er mulig.
 • Uten en møtende tann, vil tannen over eller under trekkestedetover tid flytte ut av basen sin og sannsynligvis blotte sine røtter og bli følsom for temperaturendringer. Spesielt når flere tenner har blitt trukket er et annet mulig langsiktig problem fortynning av kjevebenet, som deretter blir lettere å knekke.
 • Tanntrekking, spesielt av fortennene, kan påvirke utseendet ditt på en negativ måte.

Med mindre det er en visdomstann vil sannsynligvis tannlegen råde å bytte ut en uttrekket tann for å unngå mulige komplikasjoner, som for eksempel flytting av tennene, tilbaketrekking av tannkjøttet og bentap. Tannimplantater er den ideelle tannerstatningen; dentale broer og proteser er andre alternativer.

Mener du at du trenger hjelp etter en operasjon ønsker vi at du gjerne tar kontakt med oss.

Tørr socket (Alveolar Osteitis)

Tørr socket, en vanlig komplikasjon, oppstår når en blodpropp har unnlatt å danne i hullet etter trekking av en tann, eller blodpropp som ble formet har løsnet. Dette etterlater underliggende ben og nerver eksponert for luft og mat. Dette kan ofte være ganske smertefullt. Vanligvis vises tørr socket to til fem dager etter ekstraksjon og kan forårsake dårlig lukt eller smak.

Tørr socket er oftest forbundet med vanskelige eller traumatiske tannuttrekkinger, som for eksempel ekstraksjon av nedre visdomstenner. Det forekommer oftere med folk over en alder av 30, røykere, de med dårlig munnhygienevaner og kvinner (spesielt de som tar p-piller). Med mindre det er et nødstilfelle anbefaler eksperter at kvinner som bruker p-piller planlegger sine trekk i løpet av den siste uken av menstruasjonssyklusen, når østrogennivået er lavere.

I de fleste tilfeller, hvis du utvikler tørr socket, vil tannlegen plassere en medisinert kledning inn i basen for å lindre smerten og framskynde sårhelingen. Bandasjen erstattes hver 24. time inntil symptomene på tørr socket minsker (ca. fem til syv dager).

Kontakt vår tannlegevakt i Hamar