Er tannregulering (og rette tenner) nødvendig?

Når tennene er skjeve og overfylt er det svært vanskelig å holde dem rene. Kan ikke tannpuss og bruk av tanntråd gjøres godt nok, kan tannråte, tannkjøttsykdom og mulig tap av tenner forekomme.

Feilaktig bitt kan påvirke din evne til å tygge og snakke ordentlig, samt føre til unormal slitasje på emaljen på tennene. Hvis tennene er utstående og / eller øvre og nedre tenner ikke møtes på en komfortabel måte (kalt malokklusion, eller en feilstilling av bitt), kan også kjeveproblemer oppstå.

Ved å holde tennene i riktig stilling og gi bedre munnhygiene, vil tannregulering gjøre mer enn å bare gi deg et fint smil. De vil også hjelpe deg med å holde tennene, tannkjøttet og munnhulen sunn. Det finnes nå undersøkelser som viser at periodontale infeksjoner som skyldes dårlig munnhygiene kan gå inn i blodstrømmen og forårsake hjerteproblemer.

Les mer: Tannrens med regulering

Hva står bak et bitt?

Det vanligste orale helseproblemet som trenger kjeveortopedisk behandling er et dårlig bitt (malokklusion). En feil okklusjon kan være forårsaket av en eller flere faktorer:

Liten munn
En liten munn kan resultere i en begrenset mengde plass for tennene til å vokse. Dette kan skape trengsel når de permanente tennene bryter ut.

Tungestikking
Noen barn stikker tungen fremover og trykker den mot leppene med en kraft som kan resultere i utstikkende tenner, eller “åpent bitt,” blant andre problemer.

Ekstra tenner eller ikke nok
Noen ganger kan en person ha utviklet ekstra tenner, eller ha visse tenner som ikke blir utviklet eller bryter ut i det hele tatt. Hvis du har for mange tenner eller ikke nok, kan bittet ditt bli berørt. I tillegg kan utidig tap av melketenner eller traumatiske skader i ansikt, munn eller kjeve også påvirke bittet.

Forskjøvet kjeve og beinstruktur
En feiljustert kjeve eller støttende beinstruktur kan påvirke bittet og skape malokklusjon. Malokklusion kan føre til vanskeligheter med å tygge og snakke, eller på annen måte påvirke funksjonaliteten til tennene. Videre kan malokklusion bidra til andre orale sykdommer som TMJ (TMD) og å gnisse tenner (bruxing).

Dårlig muskelfunksjonelle vaner
Malokklusion kan være forårsaket av dårlige muskelfunksjonelle vaner som suging på tommelen i og etter barndommen. Noen voksne suger fortsatt fingrene eller tommelen, noe som resulterer i tungestikking vaner som kan være til skade for tann- og ansiktsutvikling.

Den rette alderen for tannregulering

En person arver vanligvis mellomrom mellom tenner, malokklusion, trengsel, forskyvning eller lignende problemer fra sine foreldre. Men disse forholdene også kan være forårsaket av vaner som tommelsuging, tungestikking, pusting med munnen på grunn av allergi eller store mandler, for tidlig tap av tenner eller traumer, og begynner generelt å vises mellom seks og 12 år – når de permanente tennene begynner å bryte ut.

Derfor bør kjeveortopedisk behandling med tannregulering begynne mellom åtte og 14 for å oppnå optimale resultater. Det er generelt ansett ideelt å ha en kjeveortopedisk evalueringen senest en alder av syv, siden dette er når det er en god blanding av primære (melketenner) og voksne tenner i munnen.

Tannleger er også i bedre stand til å oppdage utviklingstenner og kjeve vekst på denne tiden i et barns liv. Dette gjør dem i stand til å forutse problemer som kan oppstå og planlegge reguleringsbehandling deretter.

Voksne og tannregulering

Barn er ikke de eneste som kan ha nytte av tannregulering. Voksne kan også gjennomgå kjeveortopedisk behandling med tannregulering for å rette opp feilstilling, mellomrom, trengsel og malokklusjonsproblemer. Prosessen for å flytte tennene er i utgangspunktet den samme i alle aldre, men behandlingen kan ta lengre tid for voksne. Dette skyldes det faktum at voksne ansiktsknokler ikke lenger vokser, og visse korreksjoner kan rettes med tannregulering alene. Avhengig av den spesifikke typen og alvorlighetsgraden av feilstillingeller malokklusjon problem, kan tanntrekking eller maxillofacial kirurgi være nødvendig.

Tannreguleringsmaterialer

Tannregulering, også referert til som ortodontiske apparaturer, består typisk av brackets (klosser) og en bue, samt ligaturer som holder buen fast på klossene.

Brackets
Klossene kan bestå av metall, keramikk, kompositt eller en kombinasjon av disse materialene. Dagens klosser har utviklet seg mye sammenlignet med dem før i tiden.

  • Pasienter kan nå velge ulike klossformer og forskjellige farger på ligaturene.
  • Til og med gullbelagte braketter er tilgjengelig.
  • Dagens klosser er mye mindre enn deres forgjengere og noen ganger kan dem festes til baksiden av tennene for å gjøre dem mindre synlige. Noen krever ikke den gammeldagse metalltråden eller ligaturer for å holde buen på plass.

Buen
Tannreguleringsbuen er festet til klossene og legger konstant press på tennene for å flytte dem inn i de nødvendige stillingene. Disse buene beholder sin opprinnelige form, men er ekstremt fleksible. Som med brackets er buen også nå laget av nyere materialer som kan reposisjonere tennene og underliggende røtter lettere og med mindre ubehag enn tidligere.

Tannreguleringsspesialister

Tannlegen din vil være den første til å oppdage potensielle problemer som kan kreve tannreguleringskorreksjon, deretter vil du sannsynligvis bli henvist til en kjeveortoped. Kjeveortopeder er tannleger som gjennomgår spesiell opplæring og jobber tett med denfaste tannlegen din for å gi deg de beste resultatene og oral helse.

For å bli en kjeveortoped, må tannleger delta på en ekstra full-tids akkreditert kjeveortopedisk program. Disse programmene er under oppsyn av andre kjeveortopeder. Kjeveortopeder får spesialisert opplæring i tannbevegelse og ansiktsutvikling, også referert til som dento-facial ortopedi. Når de har fullført denne spesialiserte utdanningen, er kjeveortopeder ansett som eksperter på å rette opp tenner og å samkjøre kjever.

Hvor mye koster tannregulering?

Tannregulering varierer i pris og det er mulig å få statlig støttet for dette. Se våre prislister for oppdatert informasjon og ta kontakt med oss om det er noe du lurer på.

Kontakt vår Tannlege