Tannkjøttsykdom er en betennelsestilstand som påvirker vevet rundt en tann, og er den ledende årsak til tap av tenner.

Har du tegn på tannkjøttsykdom? Ring oss for bestilling av konsultasjon. Vi ser på tennene dine og gir deg vår faglige vurdering.

Gingivitt er en bakteriell infeksjon av vev i munn og potensiell forløper for tannkjøttsykdom. Når tannkjøttsykdom starter blir tennenes bindevev og bein skadet av giftstoffer produsert av bakterier, noe som effektivt ødelegger vev og bein og fører til tap av tenner. Sliter du med dårlig ånde kan dette være et tegn på at du har en tannkjøttsykdom.

Tegn på tannkjøttsykdom

Ettersom en tannkjøttinfeksjon utvikler seg har beinet en tendens til å svekkes; tannkjøttet kan enten trekke seg tilbake eller ikke. I noen tilfeller blir roten av tannen blottet og kan forårsake tannsensitivitet. Videre kan puss produseres og kan danne lommer mellom tannkjøtt og tann. Svekking av ben er ikke synlig for det blotte øye og siden dette kan bidra til tap av tenner hvis det går uoppdaget, er det viktig å gå til tannlegen for faglige undersøkelser og tannrengjøring for å identifisere tannkjøttsykdom.

Her er noen vanlige tegn på tannkjøttsykdom du og din tannlege kan se etter:

  • Blødende tannkjøtt under tannpuss eller på annen måte.
  • Sensitivt, rødt eller hovent tannkjøtt.
  • Dårlig ånde.
  • Tenner som er løse eller tilsynelatende er blitt forskjøvet.

Årsaker til tannkjøttsykdom

Det finnes en rekke årsaker til tannkjøttsykdom hvor alle kan rettes opp og bli kontrollert. Årsakene til tannkjøttsykdom er:

Dårlig munnhygiene
Hvis plakk ikke fjernes gjennom daglig tannhygienepraksis og regelmessige faglige tannrengjøringer, kan bakterier føre til tannkjøttbetennelse, som til slutt kan føre til tannkjøttsykdom.

Organiske endringer i munnen
Endringer som skjer ved metabolisme og ved forandret hormonnivå under graviditet, pubertet og overgangsalder kan påvirke den organiske balansen i munnen og gjør tennene mer utsatt for tannkjøttsykdom.

Medisinske tilstander
Alvorlige tilstander som påvirker kroppens evne til å produsere sukker (slik som diabetes eller nyresykdom) kan bidra til periodontitt.The Center for Disease Control i USA har funnet en sammenheng mellom visse sykdommer (inkludert diabetes, hjerneslag og hjerteinfarkt) og tannkjøttsykdom. Medisiner som brukes til å behandle medisinske tilstander kan produsere overvekst av tannkjøttet. Overgrodd tannkjøtt er mer utsatt for bakterier, og derfor tannkjøttsykdom.

Spyttproduksjon hemmere
Visse medisiner som gir orale bivirkninger eller tørr munn syndrom (xerostomia) kan bidra til en reduksjon av beskyttende spyttmengde og potensielt føre til tannkjøttsykdom. Eldre kan være mer utsatt for tørr munn-syndrom på grunn av den naturlige reduksjon av spyttmengden i forbindelse med alder.

Dårlige funksjonelle vaner
Å gnisse tenner eller å bite sammen kan svekke det omkringliggende vevet og er en mulig bidragsyter til tannkjøttsykdom.

Gingivitt

Gingivitt er den mildeste formen for periodontitt. Det fører til at tannkjøttet blir rødt, hovent og blør lett. Det er vanligvis lite eller intet ubehag på dette stadiet. Gingivitt er ofte forårsaket av utilstrekkelig munnhygiene. Gingivitt er reversibel med profesjonell behandling og god oral hjemmepleie. Faktorer som kan bidra til tannkjøttbetennelse inkludere, diabetes, røyking, aldring, genetisk disposisjon, systemiske sykdommer og tilstander, stress, utilstrekkelig ernæring, pubertet, hormonelle svingninger, graviditet, rusmisbruk, HIV-infeksjon, og visse medisiner.

Periodontitt

Ubehandlet gingivitt kan føre til periodontitt. Med tiden kan plakk spre seg og vokse under tannkjøttet. Giftstoffer produsert av bakterier i plakk irriterer tannkjøttet. Giftstoffer stimulerer en kronisk betennelsesreaksjon som kroppen i hovedsak slår på selv, og vev og bein som støtter tennene brytes ned og ødelegges. Tannkjøttet atskilles fra tennene og danner lommer (mellomrom mellom tennene og tannkjøttet) som blir smittet. Etter hvert som sykdommen utvikler seg utdypes lommene og mer tannkjøtt vev og bein blir ødelagt. Ofte har denne ødeleggende prosessen svært milde symptomer. Til slutt kan tennene løsne og det kan bli nødvendig å fjerne dem.

Det finnes mange former for periodontitt. De vanligste er følgende.

Aggressiv periodontitt 
…oppstår hos pasienter som ellers er klinisk friske. Vanlige problemer er raskt tap av tannfeste og beinødeleggelse. Dette kan være arvelig.

Kronisk periodontitt 
…resulterer i betennelse i bindevevet i tennene, progressive tap av tannfeste og bentap. Dette er den mest hyppig forekommende form av periodontitt og er karakterisert ved lommedannelse og/eller tilbaketrekning av gingiva. Det er utbredt hos voksne, men kan oppstå i alle aldre. Progresjon av tap av tannfeste oppstår som regel sakte, men perioder med rask progresjon kan forekomme.

Periodontitt som en manifestasjon av systemiske sykdommer 
…begynner ofte i ung alder. Systemiske forhold som hjertesykdom, luftveissykdom og diabetes er assosiert med denne formen for periodontitt.

Nekrotiserende periodontal sykdom 
…er en infeksjon, karakterisert ved nekrose av gingivalvev, periodontalligament og alveolært ben. Disse lesjonene er oftest observert hos personer med systemiske forhold som HIV-infeksjon, underernæring og immunsuppresjon.

Kontakt vår Tannlege