Tannbleking hos tannlege

De fleste av oss starter med glitrende hvite tenner, takket være deres porselenslignende emalje. Om dette blir borte, kan tennene dine fort få en annen farge. Vurderer du å bleke tennene dine er det anbefalt å gjøre dette hos, eller med råd fra, en tannlege.

Har du spørsmål rundt tannbleking? Ta kontakt med oss tannlegekontoret vårt i Hamar, så hjelper vi deg med det meste.

Tannemaljen består av mikroskopiske krystallinske stenger og er utformet for å beskytte tennene fra virkningene av tygging, gnissing, traumer og syreangrep forårsaket av sukker. Når man blir eldre vil emaljen bli slitt ned, bli mer gjennomsiktig og tillate den gule fargen på dentin (tennenes kjernemateriale) å skinne gjennom.

Ved daglig tygging forblir dentin intakt mens det vil oppstå millioner av mikrosprekker i emaljen. Det er disse sprekkene, samt rommene mellom krystallinsk emalje stenger, som gradvis fylles opp med flekker og rusk. Som et resultat utvikler tennene etter hvert et matt utseende.

Pusser man tenner med tannkrem fjernes flekker og rusk og etterlater åpne og eksponerte emaljesprekker. Noen av sprekkene er raskt re-mineralisert av spytt, mens andre er fylt opp igjen med organisk avfall.

Behandling for å bleke tenner kan gjøres både hjemme og hos tannlegen. Det tryggeste er å gjøre dette i samråd med din tannlege. Den store forskjellen på de ulike metodene er hvilken styrke det er på peroksiden, det som gjør tennene dine hvitere.

Tannmisfarging: to typer tannflekker

Det er to kategorier av flekker som gjelder tennene: ytre flekker og indre flekker

Ytre flekker
…er de som vises på overflaten av tennene som følge av eksponering for mørk drikke, mat og tobakk, og rutinemessig slitasje. Overfladiske ytre flekker er små og kan fjernes med børsting og forebyggende dental rengjøring. Vanskelige ytre flekker kan fjernes med mer involvert innsats, som tannbleking. Vedvarende ytre flekker kan trenge inn i dentin og bli inngrodd hvis de ikke blir behandlet tidlig.

Indre flekker
er de som dannes på innsiden av tennene. Indre flekker skyldes traumer, aldring, eksponering for mineraler under tanndannelse og/eller overdreven inntak av fluor. Tidligere ble det antatt at indre flekker var også resistente mot å rettes opp ved bleking. I dag mener kosmetisk tannbehandlingseksperter at selv dyptliggende indre flekker kan fjernes med veiledet hjemmetannbleking som opprettholdes i løpet av noen måneder eller et år. Hvis alt annet svikter finnes det alternative kosmetiske løsninger for å behandle indre flekker, for eksempel dental skallfasetter.

Tannbleking vs. Dental skallfasetter

Tannbleking og skallfasetter er to populære behandlingstilbud.

Med skallfasetter vil du kunne få tynne porselen/plast-deksler som limes fast på forsiden av tennene. Sammenlignet med tannbleking, vil skalfasetter kunne gi, tenner som har større skader, et mer naturlig og langvarig smil. Vei deres fordeler og ulemper med dine behov.

Hva er årsaken til tannflekker?

Alder
Det er en direkte sammenheng mellom tann farge og alder. Gjennom årene mørkner tennene som følge av slitasje og flekk akkumulering. Tenåringer vil sannsynligvis oppleve umiddelbare, dramatiske resultater fra bleking. I tjueårene, når tennene begynner å vise en gul farge, kan tannbleking kreve litt mer innsats. Ved førtiårene tar en mer brunfarge over og mer vedlikehold kan bli nødvendig. I femtiårene har tennene absorbert en rekke vanskelige flekker som kan være vanskelig (men ikke umulig) å fjerne.

Startfarge
Vi er alle utstyrt med en medfødt tannfarge som varierer fra gul-brun til grønnlig grå, som vilbli mer intens over tid. Gulbrun er generelt mer lydhør overfor bleking enn grønn-grå.

Gjennomskinnelighet og tynnhet
Dette er også genetiske egenskaper som blir mer uttalt med alderen. Alle tennene vil vise litt gjennomskinnelighet, men dem som er ugjennomsiktig og tykk har en fordel: de viser lysere fargen, viser mer glans og er responsiv overfor bleking.Tenner som er tynnere og mer gjennomsiktige, spesielt fortennene, har mindre pigmenter som er nødvendig ved bleking. Ifølge kosmetiske tannleger, er gjennomskinnelighet den eneste tilstand som ikke kan rettes opp ved noen form for tannbleking.

Matvaner
Det vanlige inntak av rødvin, kaffe, te, cola, gulrøtter, appelsiner og andre dypt fargede drikker og matvarer er det som forårsaker betydelig flekker på tennene gjennom årene. I tillegg bidrar sure matvarer, som for eksempel sitrusfrukter og eddik, til emaljeerosjon. Som et resultatblir det mer gjennomsiktig og mer av den gul-farget dentin overflaten vises gjennom.

Røykevaner
Nikotin etterlater brunaktige belegg som langsomt trekker inn i tannstrukturen og forårsaker indre misfarging.

Legemidler / kjemikalier
Antibiotikabruk under tanndannelsen produserer mørke grå eller brune flekker som er svært vanskelig å fjerne. Overdrevent inntak av fluor fører til fluorose og tilknyttede områder av hvit marmorering.

Å gnisse tenner
Oftest forårsaket av stress kan det å gnisse tenner lage mikro-sprekkdannelser i tennene og kan føre til at bitekanter mørkner.

Trauma
Fall og andre skader kan produsere betydelige sprekker i tennene som samler store mengder flekker og rusk.

Tannblekingsvalg

Tre store tannblekingsalternativer er tilgjengelige i dag. Alle tre er avhengige av varierende konsentrasjoner av peroksid og varierende applikasjonstider.

Bleking på tannlegeklinikk
Betydelig fargeendring i løpet av kort tid er den store fordelen med bleking påtannklinikk. Denne protokollen innebærer nøye kontrollert bruk av en relativt høy konsentrasjon peroksid gel brukt til tenner av tannlege eller tekniker etter tannkjøttet har blitt beskyttet. Vanligvis forblir peroksid på tennene i flere 15 til 20 minutters intervaller som legges opp til en time (på de fleste). De med spesielt sta flekker kan bli bedt om å komme tilbake for en eller flere ekstra bleke økter eller kan bli bedt om å fortsette med et blekingssystem for hjemmebruk.

Profesjonelt utlevert blekingssett for hjemmebruk
Mange tannleger er av den oppfatning at profesjonelt utlevert blekingssett for hjemmebrukvil produsere de beste resultatene på lang sikt. Sett for hjemmebruk inneholder en lavere konsentrasjon peroksid gel som er lett å bruke og som forblir på tennene i en time eller lenger (noen ganger over natten). Jo lavere prosentandel peroksid, jo lenger kan det trygt forbli på tennene. Gelen påføres tennene ved hjelp av skreddersydde bleking skuffer som ligner munnbeskyttere.

Tannbleking på dagligvarebutikker
Den billigste og mest praktiske av tannblekingsalternativer er bleking som innebærer bruk av et butikk-kjøptblekingssett, med en blekingsgel med en konsentrasjon lavere enn for de profesjonelt utlevert for hjemmebruk. Gelen påføres tennene via enplate som passer alle, blekingsstrips eller påføringsapplikatorer. I mange tilfeller kan dette bare bleke noen av fortennene i motsetning til tilpassede skuffer som kan bleke hele smilet.

Hydrogenperoksid vs. karbamidperoksid

Blekepreferansen for bleking på tannlegeklinikk, der tiden er begrenset, er kraftig og hurtigvirkende hydrogenperoksid. Når den brukes i tannbleking variererhydrogenperoksid-konsentrasjonene fra omtrent ni prosent til 40 prosent.

Derimot er blekeproduktpreferansen for hjemme-tannbleking karbamidperoksid, som har langsommere virkning og brytes ned til hydrogenperoksid. Karbamidperoksid har omtrent en tredjedel av styrken sammenlignet medhydrogenperoksid. Dette betyr at en 15 prosent løsning av karbamidperoksid grovt tilsvarer en fem prosent løsning av hydrogenperoksid.

Hvor hvitt kan det bli? Det kommer an på estetikk

Tannblekingsresultater er subjektive og varierer mye fra person til person. Mange er umiddelbart fornøyd med sitt resultat, mens andre kan bli skuffet. Før du legger ut på en blekingsbehandling, spør tannlegen din for et realistisk inntrykk av de resultatene du sannsynligvis vil oppnå og hvor lang tid det tar for å oppnå dem. Forventninger spiller en viktig rolle i tannbleking.

Tannblekingnyanse guide

På tannlegeklinikken vil vanligvis tannfargen måles før og etter behandlingenmed nyanseguider. Disse er håndholdte skjermer med et bredt sortiment av tannfarger (Tannleger bruker dem også til å velge krone og andre restaurerings nyanser).

Standarden blant dem har lenge vært Vitapan Classic Shade. Denne nyanseguiden inneholder 16 nyanser, systematisk ordnet fra lys til mørk i fire fargegrupper, og gir en universell tannfarge terminologi.

Mens bleking tidvis kan øke tannfarge ved ni eller flere nyanser, vil de fleste av dem som bleker tennene sine sannsynligvis se en endring med to til syv nyanser.

Tannblekingsrisiko

Tannblekingsbehandlinger anses å være trygge når prosedyrer følges som anvist. Men det er en viss risiko forbundet med bleking som du bør være klar over:

Følsomhet
Bleking kan føre til en midlertidig økning i følsomhet for temperatur, ising i tennene, trykk og berøring. Dette er mest sannsynlig å oppstå under bleking på klinikken, der blekemiddel med høyere konsentrasjon brukes. Enkelte personer opplever spontane smerter i midten av deres fortenner.

Personer i størst fare for blekefølsomhet er de med tilbaketrekking av tannkjøttet, betydelige sprekker i tennene eller lekkasje som følge av feil i restaureringer. Det har også blitt rapportert at rødhårede, inkludert de uten andre risikofaktorer, er spesielt utsatt for tannfølsomhet og smerter.

Blekingssensitivitet varer ikke lenger enn en dag eller to, men i noen tilfeller kan det vedvare opptil en måned. Noen tannleger anbefaler en tannkrem som inneholder kaliumnitrat for sensitive tenner.

Tannkjøttirritasjon
Over halvparten av de som bruker peroksid ved bleking opplever noen grad av tannkjøttirritasjon som følge av blekemiddelkonsentrasjonen eller kontakt med tannblekingsplater. Slik irritasjon varer vanligvis opptil flere dager, avhengig av om blekingen har sluttet eller peroksid konsentrasjonen senkes.

Technicolor tenner
Restaureringer, som tannliming (bonding), tannkroner eller porselen skallfasetter, påvirkes ikke av blekemiddel og dermed opprettholder sin standardfarge, mens de omkringliggende tennene blekner. Dette resulterer i det som ofte kalles “technicolor tenner”.

Vedlikeholde tannblekings resultater

For å forlenge levetiden til nylig blekede tenner er det sannsynlig at tannleger anbefaler:

  • Oppfølging hjemme eller vedlikehold bleking – iverksatt umiddelbart eller utføres så sjelden som en gang i året.
  • Unngå mørk mat og drikke i minst en uke etter bleking.
  • Når det er mulig, nipp mørke drikker med sugerør.
  • Praktisere god munnhygiene, puss og bruk tanntråd etter måltider og ved sengetid.

Vurder dette før tannbleking

  • Ingen mengde bleking vil gi “unaturlig” hvite tenner.
  • Resultater av tannbleking sees ikke fullt før ca. to uker etter bleking. Dette er en viktig faktor hvis du er i ferd med å ha keramiske restaureringer og ønsker å være sikker på at fargen stemmer overens med de ny-blekede tennene.
  • Hvis kosmetisk tannliming (bonding), porselen skallfasetter eller andre restaureringer er en del av behandlingsplanen, bør de ikke plasseres før minimum to uker etter bleking for å sikre funksjon, nyanse match og at tannlimingen sitter.
  • For å unngå technicolor effekt vil tannfargede restaureringer sannsynlig trenge utskifting etter bleking.
  • Tilbaketrukken tannkjøtt avslører ofte sine gulaktige rotoverflater ved tannkjøttranden. Det gule fargen er vist å være vanskelig å bleke.
  • Gravide eller ammende kvinner anbefales å unngå tannbleking. Den potensielle virkningen av svelget blekemiddel på fosteret eller barnet er ennå ikke kjent.

Hvor mye koster tannbleking

Tannbleking kan koste 2000kr per kjeve. Se mer informasjon på våre side for priser.

Kontakt vår Tannlege