Kosmetisk tannbehandling er opptatt av utseendet på tennene og forbedring av en persons smil. I dette feltet er det lagt vekt på kunsten ved odontologi, ikke bare vitenskap.

På overflaten kan det å skape hvite tenner, eller til og med helt nye tenner generelt, ikke virke som noe veldig komplisert. Likevel krever kosmetisk tannbehandling et godt øye, en grundig forståelse av dental anatomi, og beherskelse av dentale materialer. Utover det må tannlegen kunne kommunisere hans eller hennes visjon til en laboratorium tekniker, en sentral aktør i realiseringen ved make-over av ens smil.

 Selv om kosmetisk tannbehandling ikke er en godkjent spesialitet innenfor det dentale yrke, tar det år med omfattende studier og trening for å være i stand til å utføre de mange kosmetiske tannbehandlingene, som nå er tilgjengelig i høyeste kvalitet.

All kosmetisk tannbehandling forbedrer utseendet på et individs tenner. Noen kan også gjenopprette funksjon og/eller forbedre munnens helse. Kosmetiske tannbehandlinger inkluderer

Komposittannliming (bonding)

En tannfarget komposittharpiks festet til tennene kan forbedre utseendet og styrken av sprukne tenner. Disse fremgangsmåtene krever meget lite klargjøring (borring) av tannen.

Porselen & Komposittskallfasetter

Skallfasetter er harde, tynne skall av tannfarget materiale som kan maskere en rekke tannfeil, og er dermed designet for å erstatte tannemaljen.

Porselenskroner

Sterkt skadde tenner kan dekkes med naturtro porselenskroner, som gir en mer naturlig tannstruktur enn skallfasetter.

Porselensbroer

En manglende tann kan erstattes med porselensbroer som er festet til den naturlige tannen på hver side av hulrommet.

Innlegg og Overlegg (Inlay og Onlay)

I visse tilfeller kan fyllinger være fabrikkert av porselen eller komposittmaterialer i et dentalt laboratorium for å nærmere likne fargen på en tann. Når det gjelder innsiden av tannen er de omtalt som “innlegg”. Knyttet til den bitende overflaten er de kjent som “overlegg.”

Kosmetisk Tannkjøttoperasjon

En mindre operasjon kan omforme tannkjøttet for å gi det et mer jevnt utseende.

Tannomforming

Kosmetiske tannleger kan bruke en drill eller laser for å glatte ut eller omskape tenner.

Kontakt vår Tannlege