Fører visdomstenner alltid til problemer?

Nei, dersom det er nok plass vil visdomstennene vanligvis komme ut i en nyttig posisjon og fører ikke til mer problemer enn noen annen tann.

Ofte vil det være noen lette ubehag når de kommer ut, men dette vil forsvinne når tannen er helt på plass. Les mer om visdomstenner.

Hva er en påvirket visdomstann?

Hvis det ikke er nok plass, kan visdomstannen prøve å komme ut, men blir sittende fast mot tannen foran den. Visdomstannen vil være i en vinkel, og vil bli beskrevet av tannlegen som “påvirket”.

Hvilke problemer burde jeg være forberedt på?

Hvis deler av visdomstannen har dukket opp gjennom tannkjøttet og en del av den er fortsatt dekket, kan tannkjøttet bli sårt og kanskje hovent. Dette kalles “pericoronitis‘. Bakterier og biter av mat kan samle seg under tannkanten, og det vil være vanskelig å rengjøre området riktig.

Dette er et midlertidig problem som kan behandles ved hjelp av munnskyllevann, spesielle rengjøringsmetoder og muligens antibiotika. Hvis problemet fortsetter å komme tilbake, kan det være bedre å få tannen fjernet.

Et munnvann av lunket vann med en teskje salt vil bidra til å redusere sårhet i tannkjøttet og betennelse (sjekk at det ikke er for varmt før du bruker det). Skyll saltvann rundt tannen for og prøv å komme inn i områder der tannbørsten ikke kommer til. Gjør dette flere ganger om dagen. Et antibakterielt munnvann som inneholder klorheksidin kan også redusere betennelse. Smertestillende tabletter som paracetamol eller ibuprofen kan også være nyttig på kort sikt, men snakk med din tannlege hvis smertene vedvarer. Tablettene skal alltid svelges og ikke plasseres på området.

Hvis smertene ikke forsvinner eller hvis du synes det er vanskelig å åpne munnen, bør du gå til tannlegen. De vil være i stand til å diagnostisere årsaken til problemet og gi deg riktige råd. De kan rengjøre svært grundig rundt tannen og kan forskrive et antibiotikum.

Hvorfor trekke visdomstenner?

Langt færre visdomstenner blir tatt ut nå enn tidligere. Hvis tannen ikke skaper problemer, vil ikke tannlegen fjerne den. De vil bare fjerne visdomstenner:

  • …når det er klart at de ikke vil være i stand til å komme gjennom til en nyttig stilling fordi det ikke er nok plass, og de forårsaker også noe smerte eller ubehag.
  • …dersom de bare har delvis kommet gjennom og er råtnet. Disse tennene vil ofte råtneettersom det vil være vanskelig å rengjøre dem så grundig som de andre tennene.
  • …om de er smertefulle.

Trekk av visdomstann

Vanskeligheten med trekkingen avhenger av posisjonen og formen på røttene. Tannlegen vil fortelle deg hvor lett eller vanskelig hver tann vil være å fjerne etter å ha sett på røntgenbilder. Øvre visdomstenner er ofte lettere å fjerne enn de nedre, som har større sannsynlighet til å bli påvirket. Tannlegen vil si om tannen bør tas ut ved tannlegepraksis eller om du bør henvises til en spesialist innen oral kirurgi på et sykehus. En sjelden gang er det mulighet for en viss nummenhet i leppen etter fjerning av en nedre tann. Tannlegen vil fortelle deg om det er mulig i ditt tilfelle.

Enten lokalbedøvelse, som du ville fått veden fylling, eller sedasjon vil trolig bli anbefalt. En narkose, hvor du sover, kan også utføres, men dette vil bare bli gitt på et sykehus.

Å fjerne visdomstennene kan gi noe hevelse i noen dager. Men så snart området er leget vil det ikke være noe forskjell på ansiktet eller utseendet.Munnen vil føles mer komfortabel og mindre overfylt, spesielt hvis visdomstennene ble påvirket. Mengden av ubehag avhenger av hvor lett det var å fjerne tannen. Det er vanligvis noe hevelse og ubehag i noen dager etterpå, og det er viktig å følge råd du får om munnskyllevann og annet, for å hjelpe til med å korte ned helingstiden. Normale smertestillende, som for eksempel paracetamol eller ibuprofen, vil vanligvis håndtere eventuelle smerter. Det er best å holde seg ganske rolig og avslappet og unngå å røyke og drikke alkohol i 24 timer etterpå for å sørge for at det ikke er noen blødningsproblemer. Det kan være noen sting for å hjelpe tannkjøttet med å leges. Tannlegen vil sannsynligvis ønske å se deg igjen en uke senere for å sjekke hvordan munnen din er leget, og for å fjerne eventuelle sting.

Kontakt vår Tannlege