Tannlegen bør være den første personen du ringer hvis du har en dental nødsituasjon. De fleste tannleger setter av tid til nødprosedyrer. Sørg for å ha tannlegens kontaktinformasjon lett tilgjengelig til enhver tid.

Hos oss kan du nå vår akutt tannlegevakt på 406 76 632.

Har du sprukket en tann, sterke smerter etter tanntrekking, knekt tann eller generelt vondt i tennene, kan ddu trenge en akutt tannlegetime.

Enten du er hjemme eller på reise kan følgende tips hjelpe deg med å håndtere en dental nødsituasjon frem til du kommer deg til tannlegen. Det er viktig å huske på at med noen dentale nødstilfeller kan det å besøke en tannlege i løpet av 30 minutter eller mindre bety forskjellen mellom å redde eller miste en tann.

Utslått tann

En utslått tann er en dental nødsituasjon som krever øyeblikkelig oppmerksomhet. Dersom de aktuelle trinnene er fulgt umiddelbart etter tannen er blitt slått ut er sjansene veldig gode for at tannen kan gjeninnsettes og bevares av en tannlege.

 • Plukk opp tannen ved toppen (kronen) av tannen. Ikke berør roten av tannen.
 • Skyll tannen svært forsiktig for å sikre at det er rent. Ikke skrubb tannen eller fjerne vev knyttet til den. Sørg for å plassere et håndkle eller klut i vasken, slik at tannen ikke går ned i avløpet.
 • Hvis du kan, forsiktig plasser tannen tilbake i tannbasen. Hold den forsiktig på plass mens du prøver å bite ned.
 • Hvis du ikke kan plassere tannen tilbake i basen, legg tannen i en liten beholder eller i en kopp melk. Melk er å foretrekke.

Ring tannlegen din umiddelbart, å komme til tannlegen raskt med tannen din, i tillegg til å følge trinnene ovenfor, er kritisk for å bevare en utslått tann. Jo lenger du venter med å re-implantere tannen på plassen sin, jo mindre sjanse har du for at tannen “tar tak” og forblir levedyktig.

Løs tann, tann ute av stilling

Hvis du har en tann som er løs eller ute av stilling, bør du ringe tannlegen din for en akutt time med en gang. I mellomtiden kan du prøve å sette tannen tilbake i sin opprinnelige posisjon ved hjelp av fingeren med svært lett trykk. Ikke tving den inn. Du kan bite ned for å holde tannen på plass. Tannlegen kan skinne tannen til støtende tenner (tennene på hver side) for å stabilisere tannen.

Sprukket eller brukkede tenner

Hvis en tann er sprukket, men ikke gjør vondt, utgjør dette vanligvis ikke en dental nødsituasjon og du kan vente et par dager med å se en tannlege. Det er imidlertid viktig å være forsiktig mens du tygger for å ikke sprekke den mer. Tannlegen kan rett og slett være i stand til å glatte sprekken ut, eller legge til litt kompositt fyllmasse for å reparere tannen.

En sprukket eller brukket tann er en alvorlig sak som utgjør en dental nødsituasjon. Frakturer eller sprukne tenner tyder vanligvis på at skaden har oppstått på innsiden av tannen, så vel som på utsiden. Alvorlige brudd er så ekstreme at tannen ikke kan reddes. Hvis du lider av en brukket tann, ring tannlegen din umiddelbart for en akutt time og følg disse trinnene:

 • Rengjør munnen ved å forsiktig skylle grundig med varmt vann.
 • Hvis sprekken er forårsaket av ansiktstraumer, bruk en kald kompress på området for å minimere hevelse.
 • Ta paracetamol (ikke Aspirin) i henhold til pakningsinformasjonen for å lindre smerte.
 • Bruk aldri et smertestillende middel på tannkjøttet siden dette kan brenne tannkjøttet.

Et røntgenbilde vil være nødvendig for at tannlegen kan diagnostisere tilstanden til din tann. Hvis det myke vevet inne i tannen (pulpa) er skadet, kan tannen din trenge en rotfylling. Hvis massen ikke er skadet, kan det være at du bare trenger en krone.

Noen tannleger gjør noen av sine permanente kroner på klinikk og plasserer dem på samme dag; andre tannleger bruker et laboratorium utenom klinikken for å lage kronen. I det siste tilfellet må du bruke en midlertidig krone mens laboratoriet lager en permanent krone. Hvis tannen ikke kan bevares, vil tannlegen informere deg om de ulike alternativene for å erstatte manglende tenner, for eksempel implantat-støttet restaureringer og broer.

Vevskade og ansiktssmerter

Alle typer skader inne i munnen, slik som sår, flenger og rifter i lepper, kinn, munn og tunge, anses som vevskader og er dentale nødsituasjoner. Hvis du opplever noen form for vevskade, er det viktig å rengjøre området umiddelbart med varmt vann. Hvis blødningen kommer fra tungen, dra forsiktig tungen frem og legg press på såret med gasbind. Du bør dra til en kjevekirurg eller nærliggende akuttmottak så raskt som mulig.

For å lindre alle typer ansiktssmerter forbundet med vevskade, kan du ta paracetamol som anvist på emballasjen. Aldri ta Aspirin eller ibuprofen for en dental nødsituasjon fordi de er antikoagulantia, noe som kan føre til overdreven blødning.

Annen dental nødstilfelle

I utgangspunktet er ethvert dentalt problem som krever umiddelbar behandling for å redde en tann, stoppe pågående vevblødning eller å lindre sterke smerter, ansett som en dental nødsituasjon.

En alvorlig infeksjon eller abscess i munnen kan være livstruende og bør behandles umiddelbart. Tannlegen kan være i stand til å utføre den første fasen av en rotfylling, eller henvise deg til en endodontist (rotfyllingsspesialist) for å åpne og tømme tannen og la abscess tømmes. Hvis tannlegen ikke kan nås, oppsøk legevakten.

Problemer med midlertidige restaureringer

Å ha en midlertidig krone som detter av er ikke en dental nødsituasjon, men det er viktig å sette den tilbake på plass slik at tannen forblir i sin opprinnelige posisjon til du kan dra til tannlegen.

En midlertidig krone kan lett bli satt tilbake på tannen din ved å plassere vaselin, tannkrem, eller til og med en svært liten mengde proteselim inn i den midlertidige kronen og plassere den på din tann. Prøv å sette kronen i først og legg merke til hvordan den sitter på plass. Når du er komfortabel med passform, påfør lim inn i den midlertidige kronen og plasser den riktig på tannen. Bit hardt ned på en tørr vaskeklut med et jevnt trykk på den midlertidige kronen. Etter noen minutter kan du vaske av overflødig lim som du kan se. Du bør gå til tannlegen i løpet av de neste dagene for å få det skikkelig re-sementert.

Hvordan unngå en dental nødsituasjon

Mange dentale nødsituasjoner kan lett unngås ved å ha rutinemessige sjekker hos tannlegen for å sikre at munnen og tennene dine er sunne, sterke og fri for råte.

Å bruke en munnbeskytter under sportsaktiviteter vil bidra til å hindre tennene fra å bli sprukket, slått ut eller ødelagt. Unngå å tygge på is og hard mat som kan brekke eller frakturere tennene. 

Hvis du planlegger å reise ut av landet eller reise på en lengre ferie, der du kanskje ikke har tilgang til tannbehandling, er det viktig å gå til tannlegen for en rutinemessig sjekk før du reiser. Tannlegen kan være sikker på at du ikke har noen løse kroner eller tenner, forfall nær nerve av en tann som kan føre til at du opplever smerte eller utvikle seg til en abscess eller andre problemer som kan være lett løst før de blir en dental nødsituasjon senere.

Vær forberedt på en dental nødsituasjon

Fordi en dental nødsituasjon kan skje når som helst og hvor som helst, er den beste tingen å gjøre er å være forberedt og ikke få panikk. Pakk og ha med deg en liten dental førstehjelpspakke som inneholder følgende:

 • Liten beholder med lokk.
 • Navn og telefonnummer til tannlegen.
 • Paracetamol (ikke Aspirin eller ibuprofen fordi de kan fungere som en blodfortynner og føre til overdreven blødning under en dental nødsituasjon).
 • Lommetørkle.

Hvordan vite om du trenger akutt tannlegetime?

Glatting av en sprukket tann, re-sementering av en krone som ikke forårsaker smerte og komposittannliming (bonding) for å reparere en tann er ikke dentale nødstilfeller. Vanligvis kan slike problemer bli behandlet i løpet av tannlegens vanlige kontortid.

Hvis du er usikker på hvorvidt du har en ekte dental nødsituasjon, svar på følgende spørsmål:

 • Blør du fra munnen?
 • Er du i sterke smerter?
 • Har du noen løse tenner?
 • Har du blitt truffet i ansiktet eller munnen?
 • Har du noen hevelse i munnen eller ansiktet?
 • Har du noen buler, hevelse eller knuter på tannkjøttet?

Hvis du svarte ja på noen av disse spørsmålene, har du kanskje en dental nødsituasjon og bør ringe tannlegen din umiddelbart. Det er viktig å beskrive til tannlegen din nøyaktig hva som har skjedd og hva du føler.

Hvis du opplever ekstreme smerter forårsaket av varme eller varm mat eller drikke, prøv å drikke isvann. Det kan lindre smerten. Nipp på isvann og hold det i munnen til du ser tannlegen.

Hvis du er følsom for kulde eller hvis det fører til smerte å puste inn luft, unngå kald mat og drikke. Pust gjennom nesen og ring tannlegeklinikken.

Hvis du opplever smerte i en tann når du biter, kan det tyde på en abscess. Dette er en nødssituasjon og du bør ringe tannlegeklinikken.

Kontakt vår Tannlege