Tannstein, kalt calculus dentalis på latin, er plakk som har herdet på tennene. Tannstein kan også dannes på og under tannkjøttet og kan irritere tannkjøttvev.

Tannstein gir plakk mer areal å vokse på og en mye seigere overflate, noe som kan føre til mer alvorlige tilstander, slik som hull i tennene og tannkjøttsykdom.

Ikke bare kan tannstein true helsen til tennene og tannkjøttet, det er også et kosmetisk problem. Fordi tannstein er mer porøs, absorberer det flekker lett. Så hvis du er en kaffe eller te-drikker, eller hvis du røyker, er det spesielt viktig å hindre oppbygging av tannstein. Les mer på: Er tannstein farlig?

Hvordan vet jeg om jeg har oppbygging av tannstein?

I motsetning til plakk, som er en fargeløs film av bakterier, er tannstein en mineraloppbygging som er forholdsvis lett å se hvis det er over tannkjøttet. Den vanligste tegnet på tannstein er en gul eller brun farge på tenner eller tannkjøtt. Den eneste sikre måten å oppdage tannstein, og å fjerne det, er å gå til tannlegen.

Hvordan kan jeg unngå oppbygging av tannstein?

Riktig børsting, spesielt med en tannsteinskontrollerende tannkrem, og tanntråd er nødvendig for å redusere plakk og oppbygging av tannstein.

Når tannstein er dannet er det bare tannlegen eller tannpleieren som kan fjerne det. Fremgangsmåten for å fjerne tannstein kalles skalering. Under en skalering, bruker tannlegen eller tannpleieren spesielle instrumenter for å fjerne tannstein fra tennene over og under tannkjøttet.

Voksne kan ha opptil 32 tenner. Visdomstennene er de siste som dukker opp, bak i munnen. De dukker vanligvis opp når du er mellom 17 og 25, men noen ganger vil de dukke opp mange år senere.

Folk har ofte kjever som er for liten for alle 32 tenner til å passe. 28 er ofte det meste vi har plass til. Så hvis alle de andre tennene er til stede og er sunne, kan det være at det ikke er nok plass for visdomstennene til å komme gjennom riktig.

Hvordan fjerne tannstein?

Tannstein kan fjernes om den er relativt ny da den er myk og enkel å fjerne. Hyppigere tannlegebesøk kan fjerne tannstein fortløpende.

Kontakt vår Tannlege