Hva er egentlig en rotfylling?

En rotfylling er en dental prosedyre som benyttes for å fjerne sykt vev fra det indre (pulpa) av en tann. De smale kanalene under pulpahulen i den indre delen av tannen blir uthult og renset, og røttene files med fleksible nikkeltitan filer.

En tann består av tre hovedkomponenter:

  • et hardt beskyttende skall referert til som emalje
  • et mykere og følsomt mellomlag kalt dentin
  • et mykt vev som indre lag og som omtales som pulpa

Pulpa er sammensatt av nervevev, lymfevev og blodkar, og er ansett å være den vitale delen av en tann. Hvis pulpa er tilstrekkelig traumatisert, enten ved å utsettes for orale bakterier via dype tannkaries, en fraktur i tannen som kommer går inn i pulpa eller et kraftig slag mot ansiktet, begynner tannen å dø og rotfyllingsbehandling er ofte nødvendig for å kunne forebygge eller fjerne infeksjonen og hindre tap av tenner.

En rotfyllingsprosedyre involverer tanndesinfisering og fjerning av alle rester (nervevev, lymfevev, blodvev, bakterier og infeksjon) fra den koronale pulpahulen og tilhørende kanaler. Når en berørt tanns kanaler er tilstrekkelig renset og formet blir de fylt med materialer for å hindre tilbakevending av smerte og infeksjon.

Rotfyllingstegn

Visse tegn kan tyde på at du har en syk tann eller infisert nerve og derfor kan du trenge en rotfylling. Disse tegnene er:

  • Minimale til sterke smerter.
  • Hevelse og irritasjon i omkringliggende tannkjøtt.
  • Tegn på infeksjon synlig på et røntgenbilde.

Tannleger anbefaler vanligvis en rotfylling i slike situasjoner for å redde den berørte tannen og bevare dens funksjonalitet.

Hvorfor er tilknyttede tannverk så vonde?

Nervefibre, blod og lymfevev er plassert i rotkanalene. Inni hver tann ligger pulpahulen som trakter inn i kanalene til røttene.

En tann kan bli betent eller infisert av flere grunner, blant annet alvorlig tannråte eller en sprekk eller chip-fraktur i tannen. Sviktende restaureringer som tannfyllingsmaterialer og tannkroner kan fremme bakterielekkasje inn til pulpahulen. Når den er infisert begynner pulpa å dø og kroppens betennelsesreaksjoner setter i gang. Kombinasjonen av infeksjon og inflammasjon kan forårsake betydelig smerte. Sluttresultatet er tannverk.

I de tilfeller hvor tanntrekking er den eneste løsning kan den manglende tannen erstattes med et tannimplantat eller dental bro for å opprettholde funksjonalitet. Ved å erstatte den manglende tannen, vil et passende bitt bli opprettholdt og de omkringliggende tenner er forhindret fra å forskyve seg. Fordi en alvorlig infeksjon kan være svært farlig, er det viktig å få en faglig vurdering av en tannlege som kan se dypere inn i årsaken til tannverk. Hvis en infeksjon sprer seg utover kjeven til hodet og nakken, kan mer omfattende medisinsk behandling, som sykehusinnleggelse, være nødvendig.

Prosedyre

Ved første tannlegebesøk kan du få foreskrevet antibiotika-behandling for et antall dager før rotfyllingsprosedyren utføres. I begynnelsen av prosedyren vil tannlegen bedøve tannen tilstrekkelig for å hindre smerte mens dem utfører rotfyllingen.

Et tannbor blir så brukt for å få tilgang til pulpahulen og tilhørende kanaler i tannen. Ved hjelp av fleksible nikkel-titan tapplignende filer, vil tannlegen forsiktig (men grundig) rense lengden på kanalene og enden (eller apex) av roten for å fjerne alle spor av infeksjon eller rusk. Denne prosessen utføres med stor forsiktighet for å minimalisere skade eller traume på omliggende ligamenter og ben. For å oppnå dette kan tannlegen bruke flere verktøy for å måle roten. Disse verktøyene kan omfatte digitale røntgenbilder tatt under rengjøringsfasen, en apexlocator som fungerer som en sonar probe for å finne tuppen av roten og et mikroskop som gir opp til 32 ganger forstørrelse.

Tannlegen vil deretter desinfisere og forsegle tannen. Noen tannleger og endodontister vil bruke en spesiell type varmepistol for å fylle kanalen med et materiale som kalles guttaperka. Guttaperka er et naturlig, bio-kompatibelt, anti-bakterielt materiale som utvider seg og tetter det hule området innenfor et tidsrom på 15 min. Andre tannleger og endodontister kan benytte tannlimingsprosessen (bonding) for å forsegle tannen med et harpiksmateriale. Tannlegen fyller hullet til kanalen med en midlertidig eller permanent fylling.

Noen ganger er en midlertidig fylling plassert i hullet med tilgang til rot kanalene for å gi tid for heling. Når tannen anses riktig leget og rotfyllingener en suksess, vil en permanent restaurering (slik som tannfyllingsmateriale eller krone) bli plassert. I mellomtiden kan du få medisiner for å behandle sårhet og ubehag som følge av inngrepet.

Hvor mye koster rotfylling?

Rotfylling kan koste alt fra 2700kr avhengig av antall rotkanaler. Se oppdaterte prislister for mer informasjon.

Kontakt vår Tannlege