Når du spiser eller drikker mat som inneholder sukker produserer bakterier i plakk syrer som angriper tannemaljen. Klissetheten av plakk holder disse syrene i kontakt med tennene og over tid kan emaljen brytes ned. Dette er når hull i tennene kan dannes. Et hulrom er et lite hull i tannen din. Hvis hull ikke blir behandlet, blir de større og påvirker dypere lag av tennene dine. Les mer om karies og tannråte.
Hull i tennene er mer vanlig blant barn, men endringene som skjer med aldring gjør hull til et problem for voksne også. Tilbaketrekking av tannkjøttet fra tennene, kombinert med en økt forekomst av tannkjøttsykdom, kan utsette tannrøtter for plakk. Tannrøtter er dekket med cementum, et mykere vev enn emalje. Det er utsatt for råte og er mer følsomfor berøring, varme og kulde. Personer over 50 år kan vanligvis ha råte i tannroten.
Råte rundt kantene (eller marginen) til fyllinger er også vanlig hos eldre voksne. Fordi mange eldre voksne manglet fordelene av fluor og moderne forebyggende tannpleie da de vokste opp, har de ofte en rekke tannfyllingsmaterialer. I løpet av årene, kan disse fyllingene svekkes og har en tendens til å sprekke og lekke rundt kantene. Bakterier akkumuleres i disse små sprekkene og forårsaker at syre bygges opp, noe som fører til råte.
Hvordan unngå tannråte og bli kvitt dårlig ånde?
- Børst to ganger om dagen med fluortannkrem.
- Rengjør mellom tennene daglig med tanntråd eller interdental renser
- Spis næringsrike- og balanserte måltider og begrens snacks.
- Sjekk med din tannlege om bruk av supplerende fluor, noe som styrker tennene, og om bruk av tanntetningsmidler (et beskyttende plastbelegg) påført tyggeflatene på de bakerste tennene (der råte ofte starter) for å beskytte dem mot råte.
- Besøk tannlegen regelmessig for profesjonelle rengjøringer og oral undersøkelse.
Hvordan ser hull i tennene ut?
Som regel kan du se hull i tennene som en svart prikk på tannen din, slik som på bildet under, men ikke alltid.
Det kan hende at hullet er hvitt, grått, til og med brunt. Det beste er derfor å ta et røntgenbilde hos tannlegen.