Når du skal til tannlegen kan det hende du trenger bedøvelse eller narkose. Vanligvis får du en lokal bedøvelse som settes i munnhulen med en sprøyte. Det er naturligvis ikke alle behandlinger som krever bedøvelse, dette er noe som tannlegen eller tannpleieren vil avgjøre, og gjerne i samråd med deg. Hvis du lider av tannlegeskrekk eller tannlegefobi kan det være greit å få bedøvelse, slik at du kjenner minst mulig og får en mest mulig stressfri behandling.
Hva om jeg har allergier?
Det er rutine at nye besøkende til en tannklinikk må fylle ut et helseskjema. Her krysser du av på eventuelle allergier eller medisiner som kan ha innvirkning på tannbehandlingen. Tannlege og tannpleier tar hensyn til dette. Dersom bedøvelse er nødvendig, brukes en type som ikke avgir en negativ reaksjon. F.eks. pga. allergier eller medisinbruk.
Kortvarig bedøvelse
Bedøvelser som settes i munnhulen med en sprøyte er vanligvis kortvarige. Det er fullt mulig å drikke og spise etter behandling siden bedøvelsen går fort bort. Men hvis tungen har blitt bedøvet bør man være forsiktig, da man ikke klarer å kjenne tungen og risikerer å bite seg selv. Før en eventuell behandling starter, vil tannlegen kontrollere om at bedøvelsen virker ved f.eks. å dytte et instrument på tannkjøttet. Dersom bedøvelsen mister effekten under tannbehandling kan tannlegen legge ny bedøvelse. Som regel har tannleger svært god kompetanse og har oversikt over mye bedøvelse som trengs i forhold til behandlingstiden.
Full bedøvelse
Når det er full bedøvelse kalles det narkose eller generell anestesi. Da blir du ubevisst og vil ikke merke noe som helst. Narkose brukes ved mer omfattende behandlinger og bedøvelsen kan vare i flere timer. Hvis du skal ha narkose anbefales det å be familie eller venner å møte deg når behandlingen er ferdig, spesielt om du trenger skyss hjem. Å kjøre bil eller annen fartøy anbefales ikke når du har fått narkose. Det er ikke bare kompliserte behandlinger som krever narkose. I enkelte tilfeller kan folk som sliter veldig med tannlegeskrekk få full bedøvelse.
Narkose kan gi forbigående symptomer i etterkant, slik som slapphet, konsentrasjonsvansker og kvalme. Som regel er det bare kortvarige symptomer, og jo snarere narkosen slipper taket, jo bedre vil man føle seg.
Flere ulike bedøvelser
Lokal bedøvelse og full narkose er bare to typer av mange bedøvelser hos tannlegen. Det er også mulig å bruke lystgass, tabletter og til og med hypnose. I tillegg finnes infiltrasjonsbedøvelse, sedasjon og datastyrt bedøvelse. Avhengig av type behandling og dine behov, vil tannlegen velge en egnet bedøvelsesmetode. Til slutt må det også fremheves at det er mange tannbehandlinger som rett og slett ikke gjør vondt i hele tatt, hvor det da ikke er behov for bedøvelse. Regelmessig tannlegebesøk er kanskje det beste botemiddelet mot behandlinger som kan gjøre vondt.
Har du flere spørsmål eller fortsatt usikker? Ta kontakt med oss dierkte på telefon eller mail.