Noen tror at det bare er barn som får hull i tennene. Visste du at man er i faresonen hele livet? Ubehandlet tannsykdom kan føre til alvorlige helseproblemer som infeksjoner, skader på bein eller nerve og tap av tenner. Tanninfeksjoner som forblir ubehandlet kan også spre seg til andre deler av kroppen, og i svært sjeldne tilfeller være livstruende.

 

Over 60?  |  Voksne 40-60?  |  Voksne under 40 år?  |  Svangerskap?  |  Tenåringer?  |  Baby og barn?

Over 60?

For 60 år siden var det forventet at vi ville miste alle våre naturlige tenner når vi ble eldre. Men det er heldigvis ikke tilfelle for dagens eldre voksne som beholder sine naturlige tenner lenger enn noen gang før. En sunn munn og sunne tenner bidrar både til at du ser bra ut, til at du kan spise god og næringsrik mat og til at du kan snakke tydelig og selvsikkert. Å ha en sunn munn er avgjørende for god livskvalitet.

MUNNEN ER INNGANGSPORTEN TIL KROPPEN DIN

Det å opprettholde gode vaner for å ta vare på munnen og tennene i godt voksen alder er viktig. Spesielt fordi usunne bakterier i munnen ikke bare kan skade tennene og tannkjøttet, men de kan være assosiert med alvorlige medisinske tilstander. Forskning har vist at infeksjoner i munnen kan være forbundet med hjertesykdom, slag, diabetes, lungebetennelse og andre helseproblemer som er vanlig for eldre voksne. For å opprettholde et sunt smil er alt du trenger å gjøre noen få enkle trinn; daglig tannpuss og bruk av tanntråd, regelmessige besøk hos tannlegen og næringsrik mat.

SUNNE VANER

Daglig bruk av tannbørste og tanntråd

God munnhygiene med daglig bruk av tannbørste og tanntråd er like viktig for deg som for dine barnebarn. Selv om det er mange år siden du har hatt hull i tennene, vil risikoen for å få hull i tennene øke med alderen. En av grunnene er tørr munn som er en vanlig bivirkning av mange reseptbelagte medisiner.

Puss tennene to ganger om dagen med fluortannkrem. Velg en tannbørste med myk bust og et lite hode for å komme til de stedene som er vanskelig å nå med børsten. Bytt tannbørste hver tredje eller fjerde måned, eller tidligere hvis busten blir frynsete. Hvis du har leddgikt eller andre forhold som begrenser bevegelse, kan du prøve å bruke en elektrisk tannbørste.

Rengjør mellom tennene daglig. Du kan bruke tanntråd eller et annet produkt laget spesielt for rengjøring mellom tennene, som tanntrådholdere eller små børster.

Daglig rengjøring av tannproteser
Bakterier som fester seg til tennene, vil også feste seg til tannproteser.Hvis du bruker gebiss, må du huske å rengjøre dem daglig med rengjøringsmidler laget spesielt for proteser. Ikke bruk tannkrem som er beregnet for naturlige tenner eller andre rengjøringsmidler i husholdningen. Disse kan inneholde slipemidler og kan skade tannprotesen, noe som kan bli kostbart hvis protesen må erstattes.

Tannprotesen skal være ute av munnen din i minst fire timer hvert døgn for å holde slimhinnene i munnen sunne. Ta derfor tannprotesen ut om natten. Tannlegen vil gi deg instruksjoner om hvor lenge protesene bør brukes hver dag.

Besøk tannlegen regelmessig
Minst en gang i året bør du ta en tur til tannlegen – du trenger ikke vente til du har smerter. Hvorfor? Fordi nervene i tennene blir mindre følsomme med alderen. Innen du føler smerte fra et hull kan det være for sent og du kan miste tannen. Tannlegen vil også se etter mer alvorlige forhold som kreft i munnhulen og tannkjøttsykdom som ikke alltid fører til smerte i de første stadiene av sykdommen. Blir tannproblemene oppdaget for sent kan det være både vanskelig og kostbart å behandle tilstanden.

Når du går til tannlegen skal du ta med følgende informasjon:

  • Liste over medisiner; inkludert vitaminer, urtemedisin og reseptfrie medisiner
  • Liste over medisinske diagnoser og allergi
  • Informasjon og telefonnumrene til ditt helsepersonell, leger, og tidligere tannleger
  • Informasjon om dine pårørende, kontaktliste og navn på noen som kan hjelpe med å ta avgjørelser på dine vegne i tilfelle av en medisinsk nødssituasjon
  • Tannhelsekort og forsikringsbevis
  • Tannprotese eller tannskinne/bro, selv om du ikke bruker dem

Snakk med tannlegen din om hvordan du skal sikre og eventuelt kaste ubrukte, uønskede eller utgåtte medisiner, spesielt hvis det er barn i husholdningen. Ta deg også tid til å snakke med barna og/eller barnebarn om farene ved bruk av reseptbelagte legemidler for ikke-medisinske formål.

DRIKK VANN MED FLUOR

Stump røyken for godt!
Det er aldri for sent å slutte å røyke. Røyking gir økt risiko for tannkjøttsykdom, tannråte og tap av tenner. Det forårsaker lengre tid for å bli frisk etter tannbehandling og kan gi komplikasjoner ved bruk av tannimplantater. Snakk med tannlegen din om å stumpe røyken for godt. Du kan få hjelp til å slutte å røyke. Det finnes både reseptfrie produkter og reseptbelagte medisiner som tannlegen kan foreskrive eller anbefale for å hjelpe deg med å slutte for godt.

Slutt-å-røyke nettsider kan være gode hjelpemidler for deg som vil slutte å røyke eller snuse. Se nettstedene nedenfor:

BEKYMRINGER

Medisiner og hull i tennene
Du lurer kanskje på hvorfor du plutselig får hull i tennene når du ikke har hatt det på mange år. Ettersom vi blir eldre vil det ofte skje at vi får en ny runde med hull i tennene. En av grunnene til at eldre voksne lettere får hull i tennene er tørr munn. Munntørrhet er ikke en normal del av aldring. Men det er en bivirkning av mer enn 500 medikamenter, blant annet medisiner mot allergi eller astma, høyt blodtrykk, høyt kolesterol, smerte, angst eller depresjon, samt Parkinsons og Alzheimers diagnoser. Dette er en av årsakene til at det er så viktig å fortelle tannlegen din om eventuelle medisiner du bruker. Tannlegen kan gi anbefalinger for å lindre munntørrhet og forebygge hull i tennene.

Her er noen vanlige anbefalinger:

  • Bruk reseptfrie medikamenter til munnen, for eksempel en spray eller munnvann.
  • Rådfør deg med legen din om å endre medisinering eller dosering.
  • Drikk mer vann. Ha alltid en vannflaske med deg og ikke vent til du er tørst for å drikke. Munnen trenger konstant smøring.
  • Bruk sukkerfri tyggegummi eller pastiller for å stimulere spyttproduksjon.
  • Ha en luftfukter hjemme hos deg for å holde luften fuktig.
  • Unngå mat og drikke som irriterer tørr munn, som kaffe, alkohol, brus, og sure fruktjuicer.
  • Tannlegen kan påføre en fluorgele eller lakk for å beskytte tennene mot hull.

Tannkjøttsykdommer
Mange godt voksne har tannkjøttsykdom eller periodontal sykdom som er forårsaket av bakterier i plakk. Dette fører til en irritasjon i tannkjøttet som gjør det hovent, rødt og det blør lett. En av grunnene til at tannkjøttsykdomer så utbredt blant voksne er at den ikke merkes før sykdommen har kommet for langt. Hvis den forblir ubehandlet kan tannkjøttet trekke seg vekk fra tennene og danne mellomrom eller såkalte lommer der matrester og mer plakk kan samles. Fremskreden tannkjøttsykdom kan til slutt ødelegge tannkjøtt, bein og ligamenter som støtter tennene og føre til tap av tenner. Den gode nyheten er at med regelmessige tannlegebesøk vil tannkjøttsykdom kunne behandles eller forebygges helt.

Kreft i munnhulen
Tannlegen din vil se etter tegn på kreft i munnhulen. Regelmessige tannlegebesøk er derfor viktig fordi tidlige stadier av munnhulekreft vanligvis ikke gir smerte. Tidlig oppdagelse av kreft i munnhulen kan redde liv. Noen symptomer du selv kan oppdage er åpne sår, hvite eller rødlige flekker samt endringer i leppene, tungen og slimhinnen som varer i mer enn to uker.

Trenger jeg å ta antibiotika før en tannlegebehandling?
Hvis du har hjertesykdom eller kunstige ledd, må du informere tannlegen din om dette. Du tror kanskje det er ikke relevant, for hva har vel hjertet og leddene dine med tennene å gjøre? Ved behandlinger med fare for infeksjon er antibiotika å anbefales før tannbehandlingen.

Er du pårørende til en pleietrengende?

Har du omsorg for en funksjonshemmet eller pleietrengende som ikke kan sørge for egen munnhygiene? Det kan være dine foreldre, en ektefelle eller venn som har problemer med å opprettholde en sunn munnhygiene på egenhånd. Hvordan kan du hjelpe?

To ting er viktig:

  • Minn dem på å pusse tenner og bruke tanntråd daglig.
  • Sørg for at de kommer til en tannlege regelmessig.

Dette kan forhindre mange problemer. Oppgaver som en gang var enkle kan bli svært utfordrende for enkelte. Hvis din kjære har problemer med tannpuss og bruk av tanntråd kan du snakke med en tannlege eller tannpleier som kan gi deg nyttige tips. Det finnes tannleger som spesialiserer seg på behandling av eldre og funksjonshemmede. For de som har tannproteser er det spesielt viktig å være oppmerksom på matvanene. Hvis de har problemer med å spise eller spiser mindre enn vanlig, kan dette ha sammenheng med bruk av tannprotesen.

Når du har omsorg for noen som er sengeliggende, kan det være lett å glemme tannhelsen når den generelle helsen er i en dårlig forfatning. Men det er fortsatt svært viktig fordi bakterier fra munnen kan inhaleres ned i lungene og forårsake lungebetennelse.

Voksne 40-60?

Travle hverdager kjenner vi alle til, men det er likevel viktig å passe på tannhelsen. Tannstell er like viktig nå som når du var barn. Ubehandlet tannsykdom kan føre til alvorlige helseproblemer som infeksjoner, skader på bein eller nerve og tap av tenner. Puss tennene to ganger om dagen, bruk tanntråd en gang om dagen og besøk tannlegen regelmessig. Disse gode og enkle rutinene kan hjelpe deg med å bevare et sunt smil.

MANGLENDE TENNER

Visste du at blant voksne mellom 20 og 64 år har gjennomsnittlig tre (eller flere) ødelagte eller manglende tenner? Hvis du mangler en eller flere tenner er det mange grunner for at du bør løse problemet. Snakk med tannlegen din for mer informasjon om hvordan du kan få et bedre smil.

HELSEVANER

Tannpuss
Det å pusse tennene er det viktigste du gjør for å ha en god munnhygiene. For å holde tennene og tannkjøttet sunt, må du alltid huske å pusse tennene to ganger om dagen med en myk børste. Størrelsen og formen på børsten bør passe munnen din slik at du lett kan nå alle områder. Glem ikke å bytte tannbørste hver tredje eller fjerde måned, eller før hvis busten er slitt. En slitt tannbørste vil ikke gjøre en god jobb med å rense tennene. Det spiller ingen rolle om du velger en manuell eller en elektrisk tannbørste – bare sørg for å pusse tennene to ganger om dagen, hver dag!

Tanntråd

Bruk av tanntråd går hånd i hånd med pussing av tennene. Bruker du tanntråd en gang om dagen vil det fjerne plakk mellom tennene og i områder der tannbørsten ikke kan nå. Rensing mellom tennene kan gjøres med tanntråd eller et annet produkt laget spesielt for å rengjøring mellom tennene som tanntrådholdere eller små børster spesielt for dette formålet. Det er svært viktig å bruke tanntråd fordi plakk som ikke fjernes med tannbørsten og tanntråd etter hvert kan stivne til tannstein. Når tannsteinen først har dannet seg, kan den bare fjernes med profesjonell rengjøring av tannlegen.

BEKYMRINGER

Tannkjøttsykdom
Den første fasen av tannkjøttsykdom kalles gingivitt, som er den eneste fasen som er reversibel. Uten behandling kan gingivitt føre til en mer alvorlig og ødeleggende form for tannkjøttsykdom som kalles periodontitt. Det er mulig å ha tannkjøttsykdom uten at du selv vil oppdage det og det er derfor viktig med regelmessige tannlegebesøk. Behandlingsmetoder avhenger av diagnosen og hvor langt tilstanden har kommet. God daglig munnhygiene er viktig for å bidra til å holde periodontalsykdom fra å bli mer alvorlig eller tilbakevendende. Puss tennene to ganger om dagen, gjør rent mellom tennene med tanntråd daglig, spis et balansert kosthold og planlegge regelmessige tannlegebesøk. Da vil du forlenge ditt sunne smil.

Manglende tenner

En av grunnene er at et stort mellomrom mellom tennene kan påvirke hvordan du snakker eller spiser. Selv om det ikke er merkbart, kan en manglende tann påvirke hvordan du tygger. Gjenværende tenner kan flytte på seg og i noen tilfeller kan bentap oppstå rundt en manglende tann. Med dagens moderne tannbehandling trenger du ikke å lide av manglende tenner.

Her er noen alternativer for å erstatte en tapt tann eller tenner. Snakk med tannlegen din om hvilket alternativ som er best for deg:

  • Tannbro:Forankret til tilstøtende tenner kan disse være flyttbare eller faste, avhengig av din munn, din tannleges anbefaling og dine behov.
  • Tannproteser (gebiss): Et alternativ hvis du har mistet alle eller de fleste av tennene dine.
  • Implantater: Dette gir et resultat som er mest lik en naturlig tann.

Sensitive tenner
Hvis varm eller kald mat gir ising og ubehag i tennene kan du ha et vanlig tannproblem som er sensitive tenner. Sensitive tenner kan skje av flere grunner, blant annet:

  • tannråte (hull i tennene)
  • brukket tann
  • slitte fyllinger
  • tannkjøttsykdom
  • slitt tannemalje
  • eksponert tannrot

Sensitive tenner kan behandles. Tannlegen din kan anbefale en tannkrem som raskt behandler sensitive tenner eller annen alternativ behandling basert på årsaken til plagen. Riktig munnhygiene er nøkkelen til å forhindre sensitive tannsmerter. Spør tannlegen din om du har bekymringer om ising i tennene eller spørsmål om din daglige munnhygiene.

Munntørrhet
Alle kan til tider oppleve tørr munn, men hvis du føler at munnen din alltid er tørr kan det være på tide å søke behandling. Medisiner og enkelte helsemessige forhold kan føre til munntørrhet. En tannlege vil sjekke tennene for å finne årsaken til redusert spyttdannelse. En lege vil teste for eventuell underliggende sykdom eller forhold som kan være årsaken til munntørrhet. Å ha en tørr munn er i seg selv ikke alvorlig, men å ta godt vare på tennene og tannkjøttet er viktig når du er plaget av tørr munn. Uten den rensende effekten spyttet gir, kan tannråte og andre tannhelseproblemer lettere oppstå. Pasienter som bruker en astma inhalator vil oftere utvikle munn-candidiasis, en soppinfeksjon i munnhulen. Bruker du inhalator oppfordres du til å skylle munnen med vann etter bruk. Informer tannlegen din om hvilke medisiner du tar og annen informasjon om din helse som kan bidra til å identifisere årsaken til munntørrhet.

Munnsvelgkreft (Orofarynkskreft)
Orofarynkskreft kan ramme i orofarynks, som innebærer munnhulen med lepper, tannkjøtt, gane, kjeve og svelg. Det begynner ofte som en liten hvit eller rød flekk, eller som et sår eller en hevelse hvor som helst i munnen eller i halsen.
Når du er hos tannlegen kan han/hun ta en prat med deg om din helsehistorie og undersøke de aktuelle områdene for tegn på munn- og/eller strupekreft. Regelmessige besøk til tannlegen kan øke sjansene for at eventuelle mistenkelige endringer i munnhelsen vil bli fanget opp tidlig, slik at en eventuell kreft blir oppdaget og behandlet i en tidlig fase.

Symptomene på munn- eller svelgkreft kan omfatte:

  • Sår som blør lett eller ikke leges
  • En tykk eller hard flekk eller klump
  • En ujevnt eller ruglete området
  • Nummenhet, smerte eller ømhet
  • Endringer i bittet

Sørg for å fortelle tannlegen din om eventuelle problemer du har når du tygger, svelger, snakker eller beveger tungen eller kjeven. Regelmessige tannlegebesøk, inkludert en undersøkelse av hele munnen, er viktig for en tidlig oppdagelse av kreft og forstadier til kreft.

Voksne under 40 år?

Tannsykdom kan forebygges
Den gode nyheten er at tannsykdom kan forebygges. Du kan selv ta ansvar for forebyggende tannbehandling ved å benytte deg av disse sunne vanene:

  • Husk alltid å pusse tennene to ganger om dagen
  • Bruk tanntråd mellom tennene en gang om dagen
  • Spis et balansert kosthold og begrens mellommåltider og snacks.
  • Sørg for regelmessige tannlegebesøk.

Ved å ha sunne vaner og gjøre smarte matvalg, kan du redusere risikoen for tannråte.

BEKYMRINGER

Tannkjøttsykdom

Tannkjøttsykdom er en betennelse i vevet som holder tennene på plass. Hvis det er alvorlig, kan det føre til ødelagt vev og bein og risiko for tap av tenner. Tannkjøttsykdom er forårsaket av plakk, en klebrig film av bakterier som stadig dannes på tennene. Når plakk ikke fjernes kan det hardne til og danne tannstein. Når tannstein bygger seg opp over og under tannkjøttet blir det vanskeligere å holde det rent mellom tennene. Denne oppbygging av plakk og tannstein kan fremme bakterieveksten som fører til tannkjøttsykdom.

Den første fasen av tannkjøttsykdom kalles gingivitt. Dette er den eneste fasen som er reversibel.Hvis det ikke behandles kan gingivitt føre til en mer alvorlig, ødeleggende form for tannkjøttsykdom som kalles periodontitt. Det er mulig å ha periodontal sykdom uten at du selv oppdager faresignalene. Dette er en av grunnene til at regelmessige tannlegebesøk og periodontale undersøkelser er så viktig. Behandlingsmetode avhenger av diagnosen og hvor langt tilstanden har kommet. God daglig munnhygiene er viktig for å bidra til å holde periodontal sykdom fra å bli mer alvorlig eller tilbakevendende. For et varigog sunt smil er det viktig å pusse tennene to ganger om dagen, bruke tanntråd mellom tennene daglig, spise et balansert kosthold og planlegge regelmessige tannlegebesøk.

Tanngnissing
Gnissing av tenner, også kalt bruxisme, skjer ofte ubevisst mens du sover. Det kan føre til alvorlige skader på tennene og kjeven. Selv om det ofte anses å være stressrelatert, kan gnissingen også være forårsaket av søvnforstyrrelser. Tannlegens valg av behandling vil avhenge av årsaken til gnissingen, men en løsning er at du får en skinne som beskytter tennene dine mens du sover.

TMJ

Temporomandibulære ledd, eller TMJ, er blant de mer komplekse leddene i kroppen din. Ethvert problem som hindrer TMJ å fungere riktig kan føre til en smertefull lidelse, også referert til som TMJ lidelser eller noen ganger TMD. Den eksakte årsaken til en TMJ lidelse er ofte uklart, men mulige årsaker kan være leddgikt, forvridning, skade og/eller problemer knyttet til feil tannstilling eller gnissing av tenner fra stress.

Symptomer kan omfatte:

  • Smerter i eller rundt øret
  • Ømhet i kjeven
  • Klikke- eller poppelyder når du åpner munnen
  • Hodepine

Hvis du regelmessig opplever smerter i ansiktet eller kjeven bør du gå til tannlegen. Trening, muskelavslappende eller fysioterapi kan hjelpe.

Rotfylling
Noen ganger kan et hull i tannen gå for dypt til å bli tettet, noe som kan kreve en rotfylling. Rotfylling brukes til å behandle problemer med tannens myke kjerne, ellers kjent som pulpa. Pulpa inneholder blodårer og nerver av tannen, som går som en tråd ned i roten. Pulpavevet kan dø når det er smittet eller skadet. Hvis du ikke fjerner det blir tannen din infisert og du kan miste den. Under en rotfylling fjerner tannlegen massen, og rotkanalen blir rengjort og forseglet for å beskytte den. Tannlegen kan deretter plassere en krone over tannen for å gjøre den sterkere og beskytte den.

Sensitive tenner
Hvis varm eller kald mat får det til å ise i tennene, kan du ha et vanlig tannproblem – sensitive tenner. Smerter ved sensitive tenner kan skje av flere grunner, blant annet:

  • tannråte (hull i tennene)
  • brukket tann
  • slitte fyllinger
  • tannkjøttsykdom
  • slitt tannemalje
  • eksponert tannrot

Sensitive tenner kan behandles. Tannlegen din kan anbefale en tannkrem for sensitive tenner eller en alternativ behandling basert på årsaken til plagen. Riktig munnhygiene er nøkkelen til å forebygge tannsmerter. Har du spørsmål om din daglige munnhygiene eller bekymringer om ising i tennene kan du spørre tannlegen om råd.

Bleking
På et tidspunkt i livet vil du kanskje vurdere tannbleking for å friske opp smilet ditt. Før du bruker blekeprodukter bør du snakke med tannlegen din for å finne den beste behandlingen for deg. Tannlegen kan også avklare om tennene og tannkjøttet er frisk nok til å gjennomgå en tannbleking. Dette er spesielt viktig hvis du har fyllinger, kroner og/ellermørke flekker på tennene.

Enkelte populære blekemetoder kan være:

Bleking hos tannlegen. Et blekemiddel påføres på tennene og et lys kan anvendes for å forsterke virkningen av midlet. Blekeproduktene tannlegen bruker inneholder vanligvis en høyere prosentandel av peroksid (kjemisk forbindelse til bleking) enn produkter for hjemmebruk. Prosedyren blir gjort på mindre enn to timer hos tannlegen.

Tannbleking for hjemmebruk. Blekemiddel som inneholder peroksid som virker på tannemaljen. De finnes som regel i form av en krem som plasseres i en tannskinne som tilpasses tennene dine. Tannskinnene med blekemiddel brukes i korte perioder av gangen i løpet av et par dager for at tennene gradvis skal blekes.

Tannkrem for hvitere tenner. Selv om alle tannkremer bidrar til å fjerne overflateflekker har tannkremer for hvitere tenner en spesiell kjemisk eller polerende effekt som bidrar til effektiv flekkfjerning. De endrer ikke selve grunnfargen på tennene slik som blekemidler gjør.

HELSEVANER

Tannpuss
Det å pusse tennene er det viktigste du gjør for å ha god munnhygiene. For å holde tennene og tannkjøttet sunt må du alltid sørge for å pusse tennene to ganger om dagen med en myk børste. Størrelsen og formen på børsten bør passe munnen din slik at du lett kan nå alle områder. Glem ikke å bytte tannbørste hver tredje eller fjerde måned, eller før hvis busten er slitt. En slitt tannbørste vil ikke gjøre en god jobb med å rense tennene. Det spiller ingen rolle om du velger en manuell eller en elektrisktannbørste – bare sørg for å pusse tennene to ganger om dagen, hver dag!

Tanntråd

Bruk av tanntråd går hånd i hånd med pussing av tennene. Bruker du tanntråd en gang om dagen, vil det fjerne plakk mellom tennene og i områder der tannbørsten ikke kan nå. Rensing mellom tennene kan gjøres med tanntråd eller et annet produkt laget spesielt for å rengjøring mellom tennene, som tanntrådholdere eller små børster spesielt beregnet på dette. Det er svært viktig å bruke tanntråd fordi plakk som ikke fjernes med tannbørsten og tanntråd etter hvert kan stivne til tannstein. Når tannsteinen først har dannet seg, kan den bare fjernes med profesjonell rengjøring av tannlegen.

Svangerskap?

Gratulerer med denne spennende og travle tiden av livet! Selv om du har mye å tenke på som gravid, må du likevel ikke glemme tennene og tannkjøttet. Det kan være lett å overse munnen, men svangerskapet kan faktisk gjøre noen tannproblemer verre.

God munnhygiene med regelmessig tannpuss og bruk av tanntråd bidrar positivt til din generelle helse også. Husk også at hvis munnen din er sunn og frisk, er det mer sannsynlig at babyens munn vil være sunn.

GÅ TIL TANNLEGEN

Det er viktig å gå til tannlegen under svangerskapet for undersøkelse og profesjonell tannpleie. Fortell tannlegen din at du er gravid og om eventuelle endringer du har lagt merke til med din tannhelse. God daglig tannpleie er viktig. Det betyr at du alltid skal pusse tennene to ganger om dagen med fluortannkrem, samt rengjøre mellom tennene en gang om dagen. Du bør også ha et balansert kosthold og begrense mellommåltider og snacks.

SUNNE VANER

Å være gravid innebærer mye ansvar for din kropp og helse, og munnhygiene er intet unntak. For de fleste kvinner er et rutinebesøk hos tannlegen trygt også under svangerskapet, men informer tannlegen om din graviditet og hvilken måned du er i når du avtaler time. Hvis du har et høyrisiko svangerskap eller en annen medisinsk tilstand, kan det være at tannlegen og legen anbefaler at behandlingen utsettes.

Sørg for at tannlegen får vite om det er noen endring i din medisinbruk, eller hvis du har fått noen spesielle råd fra legen din. Fordelene med å motta tannbehandling under svangerskapet er større enn mulig risiko. Hold tannlegen din informert om eventuelle endringer i munnen som hevelse, rødhet eller blødninger.

Tips for å bevare en sunn munn under svangerskapet:

  • Puss tennene grundig med fluortannkrem to ganger om dagen.
  • Bruk tanntråd mellom tennene daglig.
  • Spis et balansert kosthold. Begrens småspising mellom måltidene.
  • Besøk tannlegen regelmessig for profesjonell tannpleie og behandling.
  • Hvis du trenger hjelp til å kontrollere plakk, vil tannlegen din kunne anbefale deg å skylle munnen med en klorheksidin-munnskyllingom kvelden.
  • Hvis du ofte har morgenkvalme og oppkast, kan du prøve å skylle munnen med en teskje natron blandet med vann for å stoppe magesyre fra å angripe tennene.

BEKYMRINGER

Gingivitt – tannkjøttbetennelse
Munnen kan påvirkes av hormonelle endringer under svangerskapet. For eksempel kan noen kvinner utvikle en betennelse i tannkjøttet som kan føre til hevelse og ømhet. Tannkjøttet kan også blø litt når du pusser tennene eller bruker tanntråd. Uten behandling kan gingivitt føre til mer alvorlige former for tannkjøttsykdom. Tannlegen din kan anbefale hyppigere rengjøringer for å hindre dette.

Medisiner
Noen legemidler kan brukes under og etter tannbehandling for å gjøre deg mer komfortabel. Informer tannlegen din om eventuelle medisiner du bruker, både reseptfrie og reseptbelagte. Dette vil bidra til at tannlegen kan avgjøre hvilken type medisiner du eventuelt kan få. Tannlegen kan rådføre seg med legen din for å bestemme hvilke medisiner du trygt kan bruke i løpet av svangerskapet, for eksempel smertestillende eller antibiotika.

Diskutere eventuelle bekymringer med tannlegen og legen din.

Begge er opptatt av deg og din baby. Snakk med tannlegen om hvordan du skal ta vare på eller kaste eventuelle ubrukte, uønskede eller utgåtte medisiner. Dette gjelder spesielt hvis det er noen barn i husholdningen. Ta deg tid til å snakke med barna om farene ved bruk av reseptbelagte legemidler for ikke-medisinske formål.

Røntgen
Det er kan hende det er nødvendig å ta røntgen av tennene dine hvis det oppstår en nødssituasjon, eller det er behov for å diagnostisere og behandle en eventuell tannplage. Selv om røntgenstrålingen som tannlegen benytter er ekstremt lav, vil tannlegen eller en tannpleier dekke deg med blyholdig forkle som minimerer eksponering til magen. Tannlegen din vil også dekke halsen med en blykrage for å beskytte skjoldbruskkjertelen mot stråling. I noen tilfeller vil røntgenbilder ikke blir tatt.

Graviditetsutvekster

Hos noen kvinner kan tannkjøttet oppleves som hovent. Dette kan være polypplignende utvekster som oftest oppstår i løpet av andre trimester. Disse hevelsene finnes vanligvis mellom tennene, og er antatt å være relatert til overmål av plakk. De blør lett og har et rødt bringebærlignende utseende. De er ufarlige men bør behandles med god plakkontroll, og de forsvinner vanligvis etter at barnet er født. Hvis du er bekymret kan du ta kontakt med tannlegen om eventuell fjerning. Gå til tannlegen hvis du oppdager graviditetsutvekster eller andre endringer i munnen under graviditeten.

Tenåringer?

Smilet ditt er en av de første tingene folk legger merke når de ser deg. Derfor er det viktig å ta godt vare på tennene dine. Hull i tennene er ikke bare for små barn! Du kan få hull i tennene i alle aldre. Når du spiser sukkerholdig mat, brus, juice eller energidrikker, setter du deg i fare for å få tannråte og tannkjøttsykdom. Vær smart;Puss alltid tennene to ganger om dagen i to minutter og bruk tanntråd en gang om dagen.

FOR Å FÅ ET PENT OG SUNT SMIL MÅ DU

  • Alltid pusse tennene to ganger om dagen med fluortannkrem i to minutter
  • Bruke tanntråd mellom tennene daglig
  • Unngå sukkerholdig og stivelsesholdige snacks
  • Bruke en tannbeskyttelse når du er aktiv
  • Ikke begynne å røyke
  • Ikke ta piercing i leppene eller noen andre deler av munnen
  • Gå til tannlegen. Regelmessige tannlegebesøk vil bidra til at du får en sunn og frisk munn livet ut.

SUNNE VANER

Tannpuss og tanntråd

Vil du å unngå å få hull i tennene?

Det gjør du ved å pusse tennene to ganger om dagen med tannkrem, bruke tanntråd en gang om dagen og begrense sukkerholdig snacks og drikkevarer. Det er så enkelt, men noen ganger i en travel hverdag kan du bli fristet til å hoppe over det. Ikke gjør det! Et pent smil gjør at du føler deg bra innenfra og ut. Sørg også for at du går regelmessig til tannlegen.

DETTE KAN DU GJØRE FOR Å BESKYTTE DITT SMIL

Tetningsmidler
Dentale tetningsmidler er en spesiell type plastbelegg som fungerer som en barriere som beskytter mot hull i tannens utsatte områder. De er vanligvis brukt til tyggeoverflatene på de bakerste tennene og blir noen ganger brukt til å dekke dype groper og spor i andre tenner. Tetting av en tann er rask og enkelt. Så lenge tetningsmidlet er inntakt vil tannoverflaten beskyttes mot forråtnelse. Tetningsmidler holder seg godt under påvirkning av normal tygging, men noen ganger er det nødvendig medny påføring. Snakk med tannlegen din om tetningsmidler og husk at selv om du har forseglinger betyr ikke det at du ikke trenger å pusse tenner og bruke tanntråd hver dag. Tetningsmidlet er en ekstra beskyttelse mot tannråte!

Få flere råd og tips til hvordan du kan beskytte tennene dine.

Tannbeskytter
Hvis du er en aktiv idrettsutøver eller driver med aktiviteter som skateboard eller snowboard er det en god idé å bruke tannbeskyttelse. Det kan føles litt rart i begynnelsen, men å bruke tannbeskyttelse det beste du kan gjøre for å forhindre tennene fra å bli ødelagt eller slått ut. Tannbeskytteren demper slag som ellers ville ført til skader på lepper og ansikt, og noen ganger til og med forhindre kjevebrudd. Det finnes forskjellige typer tannbeskyttere. Spør tannlegen om hvilken som er riktig for deg.

BEKYMRINGER

Tannregulering
Hvis du har et dårlig bitt eller tennene er skjeve eller ute av stilling, kan du dra nytte av tannregulering. Tannregulering kan bidra til å forbedre smilet ditt og gjør tennene rettere. Det kan også forbedre tannhelsen og den generelle helsen fordi ubehandlede kjeveortopediske problemer kan gjøre det vanskelig for deg å bite og tygge. Dette kan påvirke dine spisevaner. Hvis du har et dårlig bitt kan du også være mer utsatt for hull i tennene eller tannkjøttsykdom, fordi det kan være vanskelig å rengjøre tennene. Tannregulering finnes i mange forskjellige stiler, som tannfargede reguleringsklosser eller tradisjonelle metallklosser i en rekke farger. Avtakbar klar tannregulering kan i enkelte tilfeller også bli brukt. Snakk med tannlegen for å finne det beste valget for deg.

Visdomstenner
Visdomstennene, også referert til som de tredje jekslene, har fått navnet sitt fordi de er de siste tennene som vokser ut. De kommer oftest i slutten av ungdomstiden – den tiden av livet når du begynner å bli voksen og får “visdom”. Ved 13 års alderen er det vanlig å ha fått de fleste av de permanente tennene. Visdomstennene bør komme i alderen 17-21 år. Noen ganger er det for lite plass i tannrekken slik at de ikke kan bryte frem som normalt. Eller de vokser i feil posisjon og kommer derfor ikke opp. Når dette skjer vil tannlegen kunne anbefale å få dem fjernet for å unngå senere komplikasjoner.

Ikke alle vil oppleve at tennene utvikler seg etter et fastsatt tidsskjema. Det er derfor viktig å gå til tannlegen regelmessig, slik at han eller hun kan overvåke fremdriften av visdomstennene. Hver pasient er unik, men generelt vil visdomstennene bli fjernet når det er bevis for endringer i munnen, for eksempel:

  • Smerte
  • Infeksjon
  • Cyster
  • Svulster
  • Skade på nabotenner
  • Tannkjøttsykdom
  • Tannråte (hvis det ikke er mulig eller ønskelig å gjenoppbygge tannen)

Tannlegen din eller en spesialist kan også anbefale å få visdomstennenefjernet for å forebygge problemer. Visdomstennene kan også fjernes av hensyn til tannregulering, for å behandle tannkjøttet eller annen type tannbehandling.

Røyking
Du vet at røyking ikke er bra for deg så det burde ikke være noen overraskelse at alle former for tobakk også er skadelig for munnhelsen. For det første kan røyking forårsake dårlig ånde, men det er bare en liten del av skadevirkningene. Andre mulige helseplager du kan få i munnen grunnet røyking er:

  • Flekker på tennene og tungen
  • Dårlig oppfattelse av smak og lukt
  • Dårligere tilheling etter en tanntrekking eller et kirurgisk inngrep i munnen
  • Vansker med å korrigere kosmetiske tannproblemer
  • Tannkjøttsykdom og tap av tenner
  • Kreft i munnhulen

For å redusere risikoen for disse og andre tobakksrelaterte helseproblemer er det å kutte ut røyken eneste løsning. De vanedannende stoffene av nikotin som finnes i sigaretter, sigarer og skråtobakk kan gjøre det vanskelig å slutte å røyke. Derfor er det viktig å ha en plan og et støttende nettverk som hjelper deg med å holde deg til planen. Skriv ned dine grunner for å slutte.

Konklusjon: Et røykfritt miljø er sunnere for deg og for alle rundt deg. Lag en plan for å slutte, hold deg til planen og start et sunnere liv.

Piercing og smykker i munn
Piercing i munnen eller splitting av tunga kan se kult ut, men det kan være farlig for helsen din. Munnen din inneholder millioner av bakterier og en infeksjon og hevelse oppstår ofte i en munn med piercinger. For eksempel kan munnen og tungen svelle så mye at det stenger luftveiene, eller du kan risikere å kveles hvis en del av smykket faller av i munnen. I noen tilfeller kan du knekke en tann hvis du biter for hardt på piercing. Gjentatt klikking av smykker mot tennene kan også forårsake skade. En infisert piercing i munnen kan også føre til mer alvorlige infeksjoner, som hepatitt eller endokarditt.

Spiseforstyrrelser
Spiseforstyrrelser oppstår fra en rekke komplekse fysiske, følelsesmessige og sosiale problemer. De kan også være ødeleggende for din tannhelse. Uten riktig ernæring, kan tannkjøttet og andre myke vev inne i munnen ha lett for å blø. Kjertler som produserer spytt kan hovne opp og enkelte personer kan oppleve kronisk tørr munn. Jevnlig oppkast kan også påvirke tennene. Når den sterke magesyren gjentatte ganger renner over tennene kan tannemaljen gå tapt slik at tennene endrer farge, form og lengde. Kantene på tennene blir tynne og brekker lett. Hvis du lider av en spiseforstyrrelse er det viktig å søke rådgivning og snakke med helsepersonell.

Baby og barn?

Lærer du barnet ditt god munnhygiene og gode vaner tidlig kan det føre til et livslangt sunt smil.

Visste du at selv om babyer ikke har noen synlige tenner, kan de likevel få hull i tennene? Babyens 20 primære tenner er allerede til stede i kjevene ved fødselen. Melketennene som begynner å trenge gjennom tannkjøttet når barnet er rundt seks måneder vil bidra til å sette standarden for fremtidige smil. Tennenes plass i kjeven er allerede bestemt.

BABYENS TENNER ER VIKTIGE

Når en babytann er tapt for tidlig kan de permanente tennene senere bevege seg i det tomme rommet som oppstår. Det gjør det vanskelig for de permanente tennene å finne rom å vokse i, som igjen kan føre til ujevn eller overfylt tannstilling. Det er derfor viktig å starte med god munnhygiene allerede ved spedbarnsalder, da det kan bidra til å beskytte tennene i flere tiår framover.

Mjøsa Tannklinikk anbefaler at du som foreldre tar barnet med til en tannlege innen 1-års dagen. Deretter med intervaller anbefalt av tannlegen.

SUNNE VANER

Begynn tidlig
Barnets melketenner er i faresonen så snart de første tennene kommer rundt 6-måneders alder. Hos små barn er hyppig bruk av tåteflaske som regel hovedårsaken til hull i tennene. Det skjer oftest i de øvre fortennene, men andre tenner kan også bli påvirket. I noen tilfeller vil skadene på melketennene være så alvorlig at tennene må trekkes. Den gode nyheten er at tannråte kan forebygges! De fleste barn har et komplett sett med 20 melketenner fra de er 3 år. Etter hvert som barnet vokser vil kjevene også vokse for å gjøre plass til de permanente tennene.

Rengjøring av barnets tenner
I løpet av de første dagene etter fødselen anbefales det at du starter med rensing av babyens munn ved å tørke tannkjøttet med en ren, fuktig klut. Så snart tennene vises, kan det oppstå tannråte. Babyens fire fortenner vil vanligvis presse seg gjennom tannkjøttet ved ca 6-måneders alder, men enkelte barn kan få sin første tann først ved 12 eller 14 måneder.

For barn under 3 år bør du starte regelmessig tannpuss så snart barnets tenner vises i munnen. Bruk fluortannkrem i små mengder, tilsvarende størrelsen på et riskorn. Puss tennene grundig to ganger per dag (morgen og kveld) eller som anvist av en tannlege eller lege. Du må overvåke barnets tannpuss og sikre at riktig mengde tannkrem brukes.

For barn fra 3-6 år kan du bruke fluortannkrem på størrelse med en ert. Puss tennene grundig to ganger per dag (morgen og kveld) eller som anvist av en tannlege eller lege. Overvåk tannpussen og lær barnet at tannkremen ikke skal svelges.

Du må sørge for barnets tannpuss 2 ganger daglig fram til du er komfortabel med at barnet kan børste tennene selv. Bruk en liten tannbørste og fluortannkrem på størrelse med en ert. Når barnet ditt har to tenner som står tett bør du begynne å bruke tanntråd mellom tennene daglig.

De første tennene
Tannfrembrudd er et av de første ritualene i livet. Nyfødte har vanligvis ingen synlige tenner, og de fleste babyer får de første tennene ca seks måneder etter fødselen. I løpet av de første årene av barnets liv, vil alle 20 melketennene presse seg gjennom tannkjøttet. De fleste barn vil ha fullt sett av melketenner ved 3-års alder.

Når babyen er ca 6 måneder vil de fire fortennene vanligvis bryte ut eller presse seg gjennom tannkjøttet. Enkelte barn får ikke sin første tann før de er 12-14 måneder. Når tennene bryter ut kan noen babyer blir masete, søvnløse og irritable. De kan miste appetitten eller sikle mer enn vanlig. Diaré, utslett og feber er ikke vanlige symptomer for en baby som får tenner. Ring legen hvis barnet ditt har feber eller diaré ved tannfrembrudd eller forblir grinete og i dårlig form.

Første tannlegetime
Så snart barnets første tann vises er det på tide å planlegge en tannlegetime. Mjøsa Tannklinikk anbefaler at den første tannlegetimen skal skje innen seks måneder etter at den første tannen har kommet og senest innen barnets første bursdag. Ikke vent med å ta barnet til tannlegen helt fram til skolestart eller til en nødssituasjon oppstår. Sørg for gode sunne vaner og at de blir komfortable med å besøke tannlegen.

Selv om det første besøket til tannlegen hovedsakelig er for å undersøke barnets munn og å sjekke vekst og utvikling, vil det også gjøre barnet ditt kjent med å gå til tannlegen.For å gjøre besøket positivt anbefaler vi at du avtaler time om morgenen, når barnet er uthvit og derfor har en tendens til å være mer samarbeidsvillig.

Pass på at du ikke viser barnet at du har bekymringer eller eventuell angst for tannlegen. Barn kan plukke opp dine følelser så det er viktig å fokusere på det positive.

Bruk aldri en tannlegetime som straff eller trussel. Bestikk aldri barnet før en tannlegetime og snakk med barnet om hva som vil skje hos tannlegen.

Under barnets første tannlegebesøk kan du forvente dette av tannlegen:

  • Inspeksjon av munnskader, hull eller andre problemer
  • Beskjed hvis barnet ditt er i fare for å utvikle tannråte
  • Rensing av barnets tenner og tips for daglig omsorg
  • Informasjon om tannfrembrudd, bruk av smokk eller suging på finger/tommel
  • Informasjon om behandling og om nødvendig, planlegge neste tannlegetime

Fluor
Fluor er et mineral som finnes naturlig i alle vannkilder, inkludert hav, elver og innsjøer. Fluor er også tilsatt i tannkrem og munnskyllemiddel.Fluor bidrar til å gjøre tannemaljen mer motstandsdyktig mot råte, og barn som ikke får en tilstrekkelig mengde fluorid kan ha en økt risiko for tannråte senere i livet. Fluor hjelper også til å reparere svekket emalje. Vann kjøpt på flaske inneholder ikke fluor. Derfor kan barn som jevnlig drikker flaskevann eller vann fra springen uten tilsatt fluor gå glipp av fordelene fluor gir. I Norge tilsetter man ikke aktivt fluor i drikkevannet, men drikkevannet inneholder fortsatt en mindre mengde fluor.

Diskuter barnets fluorbehov med din tannlege eller barnelege. De kan anbefale et passende fluoridtillegg.

Smokker
Spedbarn og små barn kan suge på tommelen, andre fingre eller smokker. Smokker dyppet i sukker, honning, juice eller sukkerholdig drikke kan føre til tannråte. Tannråte kan også utvikle seg når bakterier fra spyttet til en mor eller omsorgsperson kommer over i babyens munn. Når mor eller omsorgsperson setter babyens skje i egen munn eller renser en smokk i munnen sin, kan bakterier bli overført til babyen munn.

BEKYMRINGER

Tåteflaske og hull i tennene
Du kan hindre barnet fra å få hull i tennene forårsaket av bruk av tåteflaske. Start en god rutine for munnhygiene allerede de første dagene etter fødselen med å rense babyens munn. Det gjør du ved å tørke tannkjøttet med en ren klut. Dette bidrar til å fjerne plakk som kan skade tannfrembrudd. Når barnet tenner kommer kan du pusse dem forsiktig med en liten tannbørste og en liten mengde fluortannkrem, omtrent på størrelse med et riskorn.

Unngå å gi barnet tåteflaske med juice, brus eller andre sukkerholdige drikker. Gjør ferdig kveldsstellet før barnet legger seg og ikke send barnet til sengs med tåteflasken.

Nødhjelp fra tannlege
Ulykker kan skje hvor som helst og når som helst. Å vite hvordan man skal håndtere en nødssituasjon som involverer barnets tenner kan bety forskjellen mellom å miste eller beholde barnets permanente tenner. For alle nødssituasjoner er det viktig å ta barnet med til tannlegen eller legevakten så fort som mulig.

Tips hvis ulykken skulle oppstå:

Hvis tannen er slått ut er det viktig å holde området fuktig hele tiden. Hvis mulig kan du prøve å plassere tannen tilbake i sokkelen uten å berøre roten. Hvis det ikke er mulig, plasseres den mellom barnets kinn og tannkjøtt, eller i melk. Ring tannlegen din umiddelbart.

Hvis tannen er sprukket kan du skylle munnen med varmt vann for å rense området. Legg kalde omslag på ansiktet for å redusere hevelsen.

Hvis barnet biter seg i tungen eller leppen, kan du rengjøre området forsiktig og bruke et kaldt kompress.

Ved tannpine kan du skylle munnen med varmt vann for å rense den ut. Bruk tanntråd forsiktig for å fjerne mat fanget mellom tennene. Ikke legg aspirin på verkende tann eller tannkjøtt.

Hvis en gjenstand sitter fast i munnen, kan du prøve å fjerne den forsiktig med tanntråd. Ikke prøv å fjerne den med skarpe eller spisse instrumenter.

Sutting på tommelen
Å suge er en naturlig refleks. Både spedbarn og små barn vil kunne suge på tommelen, fingre, smokker og andre objekter. Det kan hjelpe dem med å slappe av eller få dem til å føle seg trygge eller glade. De fleste barn slutter å suge etter 4 års alderen. Hvis barnet fortsetter å suge på tommelen etter at de permanente tennene har kommet, kan det føre til problemer med tannjustering og barnets bitt. Hyppighet, varighet og intensitet av en vane vil avgjøre hvorvidt det kan føre til tannproblemer. Barn som holder tommelen passivt i munnen har mindre sannsynlighet for å få problemer enn de som suger kraftig på tommelen. Hvis du er bekymret for barnets sugevaner kan du snakke med tannlegen din eller ta kontakt med barnets lege.

PLASS VEDLIKEHOLDERE

Tetningsmidler
Tetningsmidler er en rask og enkel måte å beskytte barnets tenner på og fungerer som barrierer for hull på utsatte områder. De er vanligvis brukt til tyggeoverflatene på de bakerste tennene, og noen ganger brukes tetningsmidler for å dekke dype groper og spor. Tetting av en tann er raskt og nesten uten ubehag. Så lenge forseglingsmidlet er intakt vil tannoverflaten beskyttes mot forråtnelse. Tetningsmidler holder seg godt under kraften av normal tygging, men må gjøres på nytt hvis det er nødvendig. Både primære og permanente tenner kan dra nytte av tetningsmidler. Spør tannlegen din om tetningsmidler vil hjelpe barnet ditt.

Tannbeskytter
En tannbeskytter kan bidra til å beskytte barnets tenner fra en nødssituasjon. De bør brukes når barnet deltar i enkelte sport- og fritidsaktiviteter. Tannbeskyttere vil kunne forhindre ødelagte tenner, skader på lepper og ansikt og noen ganger også kjevebrudd. Hvis barnet ditt er med på aktiviteter som kan sette tennene i fare, kan du be tannlegen din om utstyr for å beskytte munnen og tennene.

Feil tannstilling
Feil tannstilling eller dårlig bitt er en tilstand der tennene er skjeve eller ute av stilling, eller kjevene ikke er utformet riktig. Dette kan bli spesielt merkbart mellom 6 og 12 års alderen, når barnets permanente tenner kommer. Hvis dette ikke behandles tidlig, kan feil tannstilling gjøre det vanskelig å holde tennene og tannkjøttet rent der hvor tennene er skjeve eller står for tett. Dette øker risikoen for hull i tennene og tannkjøttsykdom.

Feil tannstilling kan også:

  • Påvirke riktig utvikling av kjevene
  • Gjøre at utstående tenner står i fare for å sprekke
  • Påvirke spising og taleevnen
  • Gjøre at enkelte tenner kan vokse i et annet tempo enn tennene som er riktig plassert

Bedøvelse og smertelindring

Tannlegen kan anbefale at barnet gis bedøvelse eller smertelindring for at barnet skal slappe av slik at tannbehandling trygt kan utføres.