Tannregulering krever god tannrens

Vanligvis er det unge og barn fra ti til tretten år som får tannregulering. Mange får tannregulering fordi man har en bittfeil. Men det har også blitt vanlig at flere voksne får tannregulering av utseendemessige årsaker. Feil bitt hos barn og unge blir som regel oppdaget av offentlig tannhelsetjenester som vil henvise til en kjeveortoped og gis dessuten en mulighet for å få offentlig støtte for å dekke utgifter for behandlingen.

Lengden på behandlingstiden varierer individuelt, men varer vanligvis fra ett til to år. En tannregulering består av metallklosser som blir limt på tennene og en metallstreng som blir festet i mellom dem. Dette gjør at vanlige tannbørster kommer vanskelig frem til tannoverflater. Derfor er det viktig å være ekstra nøye med tannpuss når man har tannregulering.

Tannbørster for tannregulering

Heldigvis finnes det spesielle tannbørster og tannkoster for de med tannregulering. For eksempel så kan man bruke en solobørste som kommer lett til rundt festene på tennene. Når man har tannregulering så går det ikke an å tre tanntråden ned mellom tennene. Men det finnes tanntråd med stive tupper som gjør det lett å stikke tråden under metalltråden og inn mellom tennene. Ellers går det også å bruke myke plasttannstikkere eller tannkoster. Tannkostene kommer dessuten i ulike størrelser, slik at de passer til svært trange mellomrom også. Med litt øvelse kan du rense tennene grundig, selv om du har tannregulering. Tannpleier og tannlege kan også gi deg gode råd om hvordan du renser tennene.

Viktig med jevnlige besøk hos tannlegen

Selv om du tar deg god til å rense tennene, så er det fremdeles viktig å besøke tannlegen. Tannregulering kan nemlig føre til økt tannstein og plakk. Det anbefales å få renset tannkjøtt og tenner hos tannlegen minst en gang i året. Men dette varierer fra person til person, ettersom enkelte personer får lettere f.eks. tannstein enn andre. Regelmessig behandling hos tannlegen blir desto mer viktig dersom du har tannregulering

Forebygging er viktig

Selv om du er flink og renser tennene grundig, så er det ikke alltid du kan fjerne all plakk og tannstein på egenhånd. Tannstein kan bli svært harde og feste seg godt fast. Derfor anbefales det å besøke tannlegen jevnlig for å få fjernet tannstein med spesialinstrumenter. Tannlegebesøk er også et viktig ledd for å forebygge skader i tannkjøtt og tenner. Da unngår du sykdommer og dessuten dyre tannlegeregninger på lang sikt. En tann kan faktisk se helt fin ut og du kjenner ingen tannverk eller andre symptomer. Men likevel kan den være utsatt for alvorlig kariesangrep. Hos tannlegen kan slike tilfeller oppdages med f.eks. røntgen. Da kan man oppdage karies på et tidlig stadie og dermed minimalisere risiko for sykdommer og infeksjoner.

Etter at reguleringen har blitt tatt av, så får mange en gulltråd festet bak tennene. Spesielt voksne som har tannregulering får en slik tråd. Tråden skal hindre at tennene sklir tilbake til sin opprinnelig posisjon. Denne gulltråden skal sitte der for alltid og kan gjøre det litt problematisk å rense tannmellomrom. Men med jevnlige tannlegebesøk så forhindrer man lett opphopning av plakk og tannstein.

 • Tannbleking
 • Tanntrekking
 • Visdomstenner
 • Tannstein
 • Hull i tennene
 • Forebyggende tannbehandling
 • Tannverk
 • Rotfylling
 • Kroner
 • Tannregulering
 • Tannprotese
 • Kosmetisk og estetisk tannbehandling
 • Akutt tannlegetime
 • Tannlegeskrekk og fobi
 • Tannkjøttsykdom
 • Akutt behandling (Akutthjelp)


  Utslått eller sprukket tann, vevskade eller ansiktssmerter: disse er bare noen av nødsituasjonene som krever akutt tannbehandling. Det er viktig å huske på at med noen dentale nødstilfeller kan det å besøke en tannlege i løpet av 30 minutter eller mindre bety forskjellen mellom å redde eller miste tann. Derfor er Mjøsa tannklinikk åpen både i helgene og i alle feriene i tilfelle du trenger hjelp.

  Åpningstider klinikk

  08.00 til 20.00 (Man-Fre)
  10.00 til 18.00 (Lør-Søn)

  For Nødhjelp

  Åpent alle helger og helligdager i nødstilfeller

  Akutt nummer

  Ring 406 76 632