Er tannstein farlig?

De fleste av oss har tannstein i mer eller mindre grad. Dette skyldes det moderne kostholdet som inneholder mye sukker, prosessert mat og dessuten mat som ikke krever mye tyggemotstand. Tennene våre kan faktisk rense seg selv og fjerne tannstein effektivt, men kun med et spesielt kosthold. I middelalderen hadde man et kosthold som gjorde det meste av jobben selv. På den tiden var ikke brus, godteri eller andre sukkerholdige matvarer like tilgjengelig.

Tannstein kan være plagsomt og føre til dårlig ånde, men også mer alvorlige tilstander som tannkjøttsykdom. Generelt anbefales det å besøke tannlegen for periodisk rensing og sjekke at alt står bra til. Små tannproblemer kan lett forhindres, men de kan fort forverre seg også. Derfor er det lurt å besøke tannlegen regelmessig for blant annet behandling mot tannstein.

Hva er tannstein?

Tannstein er et hardt belegg som sitter utenpå tennene våre langs tannkjøttet. Dette er plakk som har blitt forkalket, altså bakterier som har fått sitte i lang tid. Underkjeven er spesielt utsatt for tannstein.

Hvordan får vi tannstein?

I spyttet vårt finnes det mineraler som skal både remineralisere tennene og skape sunn bakterieflora i munnen. Imidlertid kan saltene som finnes i spyttet sette seg fast på tannbelegget. Over tid danner det seg tannstein som kan bli svært hardt og vanskelig å fjerne, selv med tanntråd. Tannsteindannelse skjer gradvis. Når saltene først har satt seg fast på belegget, er det sannsynelig at et nytt bakteriebelegg legger seg over igjen. Over tid blir tannbelegget til tannstein som bør fjernes av tannlege eller tannpleier.

Det er også viktig å være oppmerksom på at tannstein også kan oppstå under tannkjøttsranden. Mange opplever litt blødning når de bruker tanntråd, dersom de har tannstein. Vanligvis vil dette gå over når bakteriebelegg fjernes av tanntrådbruk. Men fullstendig rens av tennene for tannstein kan bare gjøres hos tannlegen eller tannpleieren.

Tannlege som undersøker en pasient for tannstein

Hvorfor har jeg så mye tannstein?

Noen er mer utsatt for tannstein enn andre. Faktorer som tannhygiene og hva slags mat og drikke du foretrekker har også mye å si. Men også hvordan du steller og renser tennene dine. Både tannlege og tannpleier kan gi deg gode tips for hvordan du best mulig pusser tennene dine. Noen sverger til elektriske tannbørster, mens andre opplever at tennene blir like rene med en tannbørste. Det er også avhengig av tannstillinger, og hvor godt du kommer til med tannbørsten.

Kan jeg fjerne tannstein selv?

Det er ikke lurt å forsøke å fjerne tannstein selv. Da kan du skade både tennene og tannkjøttet. Av og til kan det skje at tannstein løsner seg selv når du bruker tanntråd eller tannpirker. Men dette betyr ikke at du har fjernet all tannstein. Mye tannsteindannelse skjer også langs og under tannkjøttet, som ikke er synlig og som kun bør fjernes av en profesjonell tannlege eller tannpleier.

Hvordan kan jeg forhindre tannstein?

Bortsett fra å besøke tannlege eller tannpleier og få en profesjonell tannrens, bør du være påpasselig med munnhygienen. Dette betyr hyppig bruk av tanntråd, munnskyllevann og ikke minst bruke tannbørste. Trange rom og mellomrom bør renses. Spør gjerne din tannlege om hva slags utstyr du trenger. Det finnes gode mellomromsbørster som er veldig effektive og tanntråd i mange ulike størrelser, avhengig av hvor trangt det er mellom tennene dine.

  • Tannbleking
  • Tanntrekking
  • Visdomstenner
  • Tannstein
  • Hull i tennene
  • Forebyggende tannbehandling
  • Tannverk
  • Rotfylling
  • Kroner
  • Tannregulering
  • Tannprotese
  • Kosmetisk og estetisk tannbehandling
  • Akutt tannlegetime
  • Tannlegeskrekk og fobi
  • Tannkjøttsykdom
  • Akutt behandling (Akutthjelp)


    Utslått eller sprukket tann, vevskade eller ansiktssmerter: disse er bare noen av nødsituasjonene som krever akutt tannbehandling. Det er viktig å huske på at med noen dentale nødstilfeller kan det å besøke en tannlege i løpet av 30 minutter eller mindre bety forskjellen mellom å redde eller miste tann. Derfor er Mjøsa tannklinikk åpen både i helgene og i alle feriene i tilfelle du trenger hjelp.

    Åpningstider klinikk

    08.00 til 20.00 (Man-Fre)
    10.00 til 18.00 (Lør-Søn)

    For Nødhjelp

    Åpent alle helger og helligdager i nødstilfeller

    Akutt nummer

    Ring 406 76 632