Selv om mange familier er flinke til opprettholde tradisjonen med lørdagsgodt, så er det fremdeles for mange som spiser for mye sukker. Det hjelper ikke noe særlig at matvarebutikkene har priskrig under høytiden og frister alle med ekstra billig godteri, sjokolade, karameller og brus. Moderasjon er en gylden regel man bør følge, men det er lettere sagt enn gjort.
Julegodt og påskekos
Mange får i seg ekstra sukker under høytiden. Det er særlig under jula og påsken at vi får i oss mer sukker enn vanlig. For mange er det ekstra koselig å bake boller, kaker, og nippe til en varm kopp kakao. Det er ingen hemmelighet at sukkerholdig mat og drikke forbindes med hjemmekos og hygge. Men dette kan skape fatale konsekvenser for tennene. Syreangrepene blir mer hyppig under jula og påsken. Men dette gjelder også andre spesielle dager slik som fødselsdager andre begivenheter. Hvis du dessuten drikker mye vin, øl, og champis da kan tennene bokstavelig talt bade i syre.
Sjeldent og mye eller lite og ofte?
Det høres kanskje paradoksalt ut, men det er mye bedre for tannhelsen at du spiser søte matvarer og drikke sukkerholdig drikke sjeldent og mye, enn lite og ofte. Å ivareta tradisjonen med lørdagsgodt kan med stor fordel bevares når man er voksen også. Høytidsfestivitetene kan dessuten vare litt for lenge. Etter nyttårsaften forsetter gjerne mat – og godteritilbudet. Det er fort gjort å komme i en ond sukkersirkel der tennene stadig blir utsatt for syreangrep.
Ekstra god tannhygiene
Å ha ekstra god tannhygiene under slike perioder er derfor svært lurt. Søte matvarer, særlig de som er klebrige kan settes seg fast i kriker og kroker, og skaper gode forhold for karies. Så når du gjør matinnkjøpet til den lange påskehelgen eller juledagene kan det være lurt å besøke hyllene med tanntråd og tannkrem. Det anbefales også finne sunnere alternativer til sukkerbombene. F.eks. nøtteposer med litt marsipan er sunnere enn sjokolade til fjellturen. Brus og saft kan gjerne erstattes med friskt vann, som er både gratis og sunt. Naturligvis skal du få lov til å nyte en god kopp gløgg i julemarkedet eller en kvikklunsj når du vandrer i fjellet. Men vær ekstra påpasselig med tannhygienen i høytiden og finne gjerne alternativer som inneholder mindre sukker.
Fjelltur og julegaver fremfor tannlegebesøk?
I påsken og jula handler vi mest. Det er mye penger som brukes og mange utsetter til og med tannlegebesøk på grunn av stram økonomi. Men dette kan bli en dyr investering. Hvis du har fått begynnende hull i tennene, så koster det mer å behandle dem senere enn tidligere. Men selv om vi kanskje spiser mer godteri og søtematvarer under høytiden, så er det også viktig å tenke på inntaksmønsteret i hverdagen. Gi deg selv og din munn regelmessig pauser fra sukkerbombene. Det vil dine tenner garantert takke deg for. Og hvis du skulle måtte avbestille en time, så husk at mange tannleger har 24 til 48 timers avbestillingsfrist.