Hva skyldes ising i tennene?

Ising i tennene kan komme av tannbleking, tynn tannemalje, karies og flere ting. Heldigvis kan også ising i tennene være helt ufarlig. Vanligvis skyldes det ikke skader på tennene i det hele tatt og oppstår bare på grunn av kald eller varm drikke og mat. Spiser en varm mat og deretter kald mat, slik som varm suppe og iskrem så kan ising oppstå. Noen kan til og med føle ising i tennene når det er kaldt ute og de puster inn kald luft. Men ising kan også være et resultat av en ødelagt fylling eller kroner, eksponerte tannhalser og karies.

Årsaker til ising i tennene

Sensitive tenner

Det som skaper følelsen av isende smerte skyldes dentinkanaler. Dentin er et mykt materiale som ligger under tannemaljen. Dentinmaterialet har mange små kanaler som går inn til nerven i tannen. Og når disse dentinkanalene blir utsatt for varme og kulde så kan det oppstå en isende følelse i tannen. Noen bryr seg ikke om ising ettersom det forekommer bare sjeldent. Mens andre er mer plaget av det.

I tillegg oppleves ising ulikt av ulike personer. Ettersom tykkelsen på både emalje og dentin varierer fra person til person. Men dersom ising i tennene vedvarer og man synes det er svært plagsomt så anbefales det å kontakte tannlegen.

Hva hjelper mot ising i tennene?

Tannlege eller tannpleier kan behandle isingen ved å putte på et middel som er tettende eller behandle følsomme områder med fluor. Videre kan tannkrem mot ising og å passe på hva du spiser bidra til mindre ising.

Vi hjelper deg med dine tenner. Avtal tannlegetime i dag.

Kjerringråd mot ising i tennene – Tannkrem mot ising

Det finnes mange ting du kan gjøre på egenhånd for å unngå ising. Mange bruker tannkrem mot ising og har opplevd gode resultater. Slike tannkremer finnes både i vanlige matbutikker og apoteker. Noen av tannkremene har kalium som bedøver eller reduserer sensitiviteten i dentinkanaler. Mens andre produkter har ingredienser som faktisk lukker dentinkanaler som går til tannervene. For å unngå ising i tennene anbefales det også å bruke en myk tannbørste.

Mat og drikke med mye syre kan også føre til ising. I tillegg er det lurt å bruke fluorskyllevann eller fluortabletter. Spesielt hvis du opplever ising i tannhalsene, fordi fluor gjør tannbeinet sterkere og mindre sensitivt. Du kan også redusere følsomheten ved å unngå tannkremer som har mye slipemidler.

Unngå varm og kald mat samtidig

Det er også lurt å unngå å utsette tennene for vekslende varm og kald mat og drikke. Ved å f.eks. bruke sugerør når du drikker varm eller kald drikke. Eller vente med å spise kald mat når du har nylig spist varm mat. Hvis du bruker sugerør så kan du også redusere syreangrep på tennene som kan gjøre deg mer utsatt for ising i tennene. I tillegg reduserer du også misfarging på tennene.

Som nevnt kan ising i tennene kan være plagsomt, men vanligvis helt ufarlig. Det skyldes vanligvis overfølsomhet, men også en rekke andre ting. Derfor kan det være fornuftig å ta en tur til tannlegen for å virkelig finne ut årsaken til isingen.

Opplever du vedvarende ising i tennene eller er det svært plagsomt? Ta kontakt med oss på telefon eller mail og bestill en time.

 • Tannbleking
 • Tanntrekking
 • Visdomstenner
 • Tannstein
 • Hull i tennene
 • Forebyggende tannbehandling
 • Tannverk
 • Rotfylling
 • Kroner
 • Tannregulering
 • Tannprotese
 • Kosmetisk og estetisk tannbehandling
 • Akutt tannlegetime
 • Tannlegeskrekk og fobi
 • Tannkjøttsykdom
 • Akutt behandling (Akutthjelp)


  Utslått eller sprukket tann, vevskade eller ansiktssmerter: disse er bare noen av nødsituasjonene som krever akutt tannbehandling. Det er viktig å huske på at med noen dentale nødstilfeller kan det å besøke en tannlege i løpet av 30 minutter eller mindre bety forskjellen mellom å redde eller miste tann. Derfor er Mjøsa tannklinikk åpen både i helgene og i alle feriene i tilfelle du trenger hjelp.

  Åpningstider klinikk

  08.00 til 20.00 (Man-Fre)
  10.00 til 18.00 (Lør-Søn)

  For Nødhjelp

  Åpent alle helger og helligdager i nødstilfeller

  Akutt nummer

  Ring 406 76 632