Alt du trenger å vite om visdomstenner

Mange har hørt skrekkhistorier om å fjerne visdomstenner. Det er nok ingenting usant ved disse historiene, men faktisk går de aller fleste gangene helt problemfritt for seg når man skal trekke eller operere ut en visdomstann. Disse historiene er bare ikke like interessante å fortelle rundt middagsbordet eller på fest.

Har man tannverk, smerter i kjeven eller andre symptomer på at en tannlege burde kikke litt på visdomstennene, er det derfor kanskje ikke så dumt å fokusere på de historiene man ikke hører.

Skal du fjerne en visdomstann eller har en mistanke om at du må gjøre det? Eller er du bare nysgjerrig på hvorfor så mange må fjerne en helt naturlig del av kroppen? Uansett hvilken grunn du har til å ha spørsmål om visdomstenner, kan du finne svar på dem her.

Når kommer visdomstennene?

Som vi alle vet kommer tenner i stadier. Først kommer fortennene og sidefortennene. Deretter kommer hjørnetennene og etter hvert 1. og 2. jeksel. Så faller alle ut og blir erstattet av et nytt sett.

Visdomstennene er dermed de aller siste tennene vi utvikler i kjeven vår. Når visdomstenner kommer kan variere, men det vanligste er at de kommer i tidlig voksen alder, mellom 17 og 25 år. Faktisk heter det nettopp visdomstenner fordi de kommer i en mer moden alder enn de andre tennene våre.

Alle har ikke visdomstenner

Det er ikke alle som har visdomstenner. Noen utvikler alle fire, andre har bare én, mens mange har to eller tre.

Visdomstenner var en gang i tiden viktige for at vi mennesker skulle kunne tygge maten vår, da kostholdet bestod av seige planter og kjøtt som ikke var varmebehandlet. Nå som vi spiser mykere mat med kniv og gaffel er derimot behovet for visdomstenner ikke like stort. Mennesket har rett og slett utviklet seg vekk fra dette behovet.

Hvorfor må man fjerne en visdomstann?

Visdomstenner var altså et nyttig verktøy for forfedrene våre. For den moderne munnen kan de derimot by på en liten utfordring. Siden vi har utviklet oss til å ha mindre plass i kjeven, kan munnen være for liten eller visdomstennene for store.

I motsetning til de andre tennene våre, har dermed visdomstennene ikke alltid nok plass til å utvikle seg i riktig posisjon i munnen. Munnen kan rett og slett allerede være overfylt av de vanlige tennene våre.

Kjenner du smerte ved visdomstennene, kan det derfor være fordi de ikke har klart å utvikle seg fullstendig ut av tannkjøttet. Visdomstannens frembrudd kan hindres i flere vinkler, også horisontalt, og kan forårsake tannverk.

tre visdomstenner som er trukket

Smerter i kjeven

Når en visdomstann har problemer med å utvikle seg fritt i munnen, kan man få smerter i kjeven.

Har du smerter i kjeven, kan det nemlig hende at du har fått betennelse i en visdomstann. Betennelse i visdomstann kan oppstå når det ligger et lag av tannkjøtt over den, fordi den ikke kommer skikkelig ut.

Hevelsen i tannkjøttet kan også føre til at området blir vanskelig å rengjøre, og dermed til at området rundt visdomstannen blir infisert. En infisert visdomstann kan i tillegg til hevelse forårsake hodepine og ømhet. I sjeldne tilfeller kan det føre til feber og problemer med å åpne munnen eller svelge.

En ispose eller kald kompress kan virke midlertidig lindrende når en visdomstann fører til smerter i kjeven. Å fjerne visdomstannen er allikevel den eneste måten å bli permanent kvitt smertene på.

Alle må ikke fjerne visdomstenner

Hvis en visdomstann er sunn og har posisjonert seg riktig, forårsaker den som regel ingen smerte. Dersom den ikke fører til tannverk eller andre problemer, er det vanligvis ikke nødvendig å fjerne en visdomstann.

Enkelte ganger kan tannlegen allikevel anbefale å fjerne visdomstenner som kan bli problematiske i fremtiden. Dette er fordi visdomstenner kan være enklere å få ut i ung alder, før røtter og ben er fullstendig utviklet. Gjør man det tidlig, kan også tilhelingsfasen bli kortere.

Trekke eller operere ut visdomstann?

Den vanligste måten å fjerne visdomstenner på er ved trekking eller kirurgisk fjerning. I de fleste tilfeller, når visdomstannen har brutt gjennom, kan de trekkes på vanlig måte. En problematisk visdomstann som derimot ikke har kommet helt opp av tannkjøttet blir gjerne operert ut.

Det kan også dannes røtter som gjør visdomstannen vanskelig å trekke. Har røttene for eksempel festet seg i kjeven, kan det være nødvendig å operere ut visdomstannen.

Dersom det blir besluttet at visdomstannen må fjernes kirurgisk, vil tannlegen skjære et snitt i tannkjøttet rundt tannen. Visdomstannen opereres så ut enten hel eller i biter.

Både ved trekking og kirurgisk fjerning er du bedøvet, og selve inngrepet er smertefritt.

Fjerning av visdomstann – dagene etterpå

Hvordan man opplever dagene etter et inngrep, avhenger gjerne av hvor lett eller vanskelig det var å fjerne visdomstannen. De fleste opplever lite eller ingen smerte. Såret i munnen kan bli ømt, men normale smertestillende som paracet eller ibux tar gjerne knekken på eventuelle smerter. Noen kan allikevel oppleve smerter i tiden etter et inngrep i visdomstenner.

Man vil få råd om å bruke munnskyllevann eller andre lignende produkter etter å ha fjernet visdomstenner. Disse rådene er viktige å følge for å sørge for at munnen leges så fort som mulig. Det er også lurt å holde seg i ro og å unngå alkohol og nikotin det første døgnet etter inngrepet.
Å fjerne visdomstenner kan gi noen dager med hevelse, men denne går ned så fort området er leget. Bortsett fra en komfortabel følelse av at munnen er mindre overfylt, er man da akkurat som før. En uke senere er det sannsynlig at man må tilbake til tannlegen for å sjekke hvordan munnen heles. Eventuelle sting blir også fjernet da.

Ta kontakt med tannlege

Du kan forhindre mange tannlegebesøk i fremtiden ved å sørge for at det er god plass til de vanlige tennene dine. Du har større sjanse for at press fra visdomstennene ikke skader nærliggende tenner og røtter, og minsker risikoen for betennelse, infeksjon eller smerter i kjeveleddet.

Ta kontakt med tannlege dersom du mistenker at visdomstennene dine gir deg tannverk, kjevesmerter eller andre problemer. Problemene kan komme og gå, men forsvinner aldri helt før visdomstannen eventuelt er fjernet. Avgjørelsen om å fjerne eller ikke fjerne en visdomstann er ikke alltid klokkeklar, men en tannlege kan fortelle deg hva som er best for deg, basert på dine visdomstenners posisjon og helse.

  • Tannbleking
  • Tanntrekking
  • Visdomstenner
  • Tannstein
  • Hull i tennene
  • Forebyggende tannbehandling
  • Tannverk
  • Rotfylling
  • Kroner
  • Tannregulering
  • Tannprotese
  • Kosmetisk og estetisk tannbehandling
  • Akutt tannlegetime
  • Tannlegeskrekk og fobi
  • Tannkjøttsykdom
  • Akutt behandling (Akutthjelp)


    Utslått eller sprukket tann, vevskade eller ansiktssmerter: disse er bare noen av nødsituasjonene som krever akutt tannbehandling. Det er viktig å huske på at med noen dentale nødstilfeller kan det å besøke en tannlege i løpet av 30 minutter eller mindre bety forskjellen mellom å redde eller miste tann. Derfor er Mjøsa tannklinikk åpen både i helgene og i alle feriene i tilfelle du trenger hjelp.

    Åpningstider klinikk

    08.00 til 20.00 (Man-Fre)
    10.00 til 18.00 (Lør-Søn)

    For Nødhjelp

    Åpent alle helger og helligdager i nødstilfeller

    Akutt nummer

    Ring 406 76 632