Hvordan og hvorfor bruke tanntråd – Forklart av tannleger

Tanntråd har mange fordeler

Tanntråd kommer i mange ulike størrelser. Tynne, mellomstore og store tanntråder som faktisk utvider seg når du bruker dem. Uansett type tanntråd bør du bruke det ofte for å ta vare på tannhelsen din. Tanntråd er veldig effektivt mot belegg som legger seg mellom tennene. Vanlig tannbørster kommer ikke til mellom tennene like godt som tanntråd. Hvis du virkelig vil rense tennene bør du også investere i mellomromsbørster. 

  1. Redusert tannstein
  2. Mindre dårlig ånde
  3. Spar tid hos tannlegen
  4. Fjern matrester effektivt

Mange unngår å bruke tanntråd fordi de mener det tar for lang tid, men bruken av tanntråd er virkelig verdt det når du innser hvilke tannsykdommer tanntråd kan forhindre.

tannlegepasient som bruker tanntråd

1. Redusert tannstein

Det er nok ikke mulig å fjerne all tannstein, men mange er mer utsatt for tannstein enn andre. Hvis du er en av dem bør du bruke tanntråd, fordi tanntråd kan effektivt fjerne belegg mellom tennene. Hvis tannbelegg mellom tennene ikke blir fjernet kan de bli harde og til slutt dannes det tannstein som bare kan fjernes av en tannlege eller tannpleier. Daglig bruk av tanntråd reduserer sjansen for at belegg blir mineralisert av spyttet, og som igjen danner grunnlaget for hardt tannstein.

2. Mindre dårlig ånde

Avhengig av maten du spiser, kan mye sette seg fast mellom tennene. Hvis du sliter med dårlig morgenånde eller dårlige ånde generelt, kan tanntråd hjelpe deg. Selv om vi børster tennene grundig er det ikke alltid tannbørsten kommer til mellom trange tannstillinger. Hvis du bare børster tennene om morgen og kvelden, kan fremdeles matrester ligge igjen mellom tennene. Over natten kan matrester bidra til økt plakk og bakteriebelegg. Derfor anbefales det å bruke tanntråd minst en gang om dagen, og gjerne før leggetid.

3. Spar tid hos tannlegen

Hvis du bruker tanntråd minst en gang om dagen, slipper du også å være lenge hos tannlegen eller tannpleieren når du tar din periodiske tannrens eller undersøkelse. For mange er det vanskelig å få plass til en time hos tannlegen, men hvis du har god tannhygiene og bruker tanntråd går tannlegebesøket fort unna.

4. Fjerner Matrester Effektivt

En av de beste fordelene med tanntråd er at de kan rense mellom tennene effektivt. Det er ikke alltid like enkelt å få børstet godt mellom tennene. Faktisk så utgjør områder mellom tenner omtrent en fjerde del av tannflatene. Hvis du ikke bruker tanntråd kan det dermed raskt bygge seg opp tannstein og plakk mellom tennene.

Rens tennene med riktig tanntråd

Hvis du bruker tanntråd regelmessig kan du forebygge en rekke tannplager, slik som tannstein, plakk, dårlig ånde og dessuten karies. Men det er ikke alle som bruker riktig tanntråd for tennene sine. Det finnes mange tanntråder i markedet og det er viktig finne den varianten som passer deg best.

Tynn Eller Tykk Tanntråd?

For å effektivt fjerne matrester og bakterier mellom tennene så bør du bruke en tanntråd som glir lett gjennom mellomrommene. Du bør ikke få for store vansker med å dra tanntrådene frem og tilbake. Hvis du har store mellomrom så kan du bruke tanntråd som utvider seg. Men dersom du har trange mellomrom kan du bruke tynne tanntråd som lettere glir gjennom trange rom. Noen av oss har både trange og store mellomrom, da kan kombinasjon av ulike tanntråder være lurt. Tanntråd kan kjøpes i både vanlige matbutikker, apoteker og hos tannlegen. Dette er en liten investering, men som gjør mye for din tannhelse. Dersom du er påpasselig med å bare ta nok tanntråd og ikke sløser med tråden, så holder gjerne en tanntrådpakke svært lenge også.

tanntråd og tanntrådbøyle

Gjør bruk av tanntråd til en vane

Det er fort gjort å bruke tanntråd og det finnes en rekke smarte tanntrådutstyr som renser tennene hurtig. Det finnes f.eks. tanntråder som er festet til et skaft og en bøyle. Slik at det blir ekstra lett å rense mellom tennene, samtidig som du slipper å tanntråden rundt fingrene. Etterhvert som du innarbeider deg en god tanntrådrutine så blir det en vane.

Tannlegen Gir Deg Gode Tips

Hvis det er lenge siden du har brukt tanntråd, så kan det hende at tannkjøttet kan blø litt. Årsaken til dette er bakterier som har skapt en betennelse i tannkjøttet. Heldigvis så vil blødningen stanse etterhvert som du bruker tanntråd regelmessig. Det er ikke farlig å rense under randen av tannkjøttet, slik at du kommer ned i tannkjøttlommen. Men det er ikke lurte å presse eller file tanntråden nedover tannkjøttet. Det skal ikke gjøre vondt å bruke tanntråd, spør gjerne tannlege eller tannpleier om hvordan du bør bruke tanntråd. Slik at du blir flink til å rense tennene uten å skade tannkjøttet eller bruker for mye tid

Hvordan bruke tanntråd?

Ta et langt stykke tanntråd og surr det mellom hvor pekefinger med en lengde på 5 til 10 cm mellomrom.Hold så tanntråden utspent og styr tråden nedover med tomlene mellom tennene forsiktig frem og tilbake. Bruk kun et lett trykk og bruk tomlene til å styre tanntråden på så stor del av tennenes krumme flate som mulig. Pass på å ikke skade tannkjøttet for mye men rens så mye av mellomrommet som mulig. Når tanntråden skal ut fra mellomrommet bruker du den samme frem og tilbake bevegelsen som du brukte da du dro den nedover. 

Når bør du bruke tanntråd?

Det er best å bruke tanntråd om kvelden. Dette skyldes at bakterier, matrester og plakk som har festet seg om dagen kan føre til hull og infeksjoner i løpet av natten. Dersom du har dårlig tid så anbefales det alltid å bruke tanntråd om kvelden. Imidlertid er det slik at mange slurver og lar være å bruke tanntråd, fordi det tar lang tid eller fordi man rett og slett ikke orker. Hvis du kjenner deg igjen, så bør du ha i mente at bruk av tanntråd kan spare deg flere tusen kroner i tannlegeregning. Ettersom bruk av tanntråd reduserer sjansen for hull og infeksjoner.

Er det normalt at tannkjøttet blør når jeg bruker tanntråd?

Dersom du ikke har brukt tanntråd før, kan det hende det vil blø litt. Dette går som regel over når du har brukt tanntråd over en periode. Er du i tvil, bør du alltid spørre tannlegen eller tannpleieren. Spør gjerne også om hvordan du best bruker tanntråd.

Har du spørsmål om bruk av tanntråd eller trenger konsultasjon med en tannlege? Ta kontakt med oss så hjelper vi deg.

 • Tannbleking
 • Tanntrekking
 • Visdomstenner
 • Tannstein
 • Hull i tennene
 • Forebyggende tannbehandling
 • Tannverk
 • Rotfylling
 • Kroner
 • Tannregulering
 • Tannprotese
 • Kosmetisk og estetisk tannbehandling
 • Akutt tannlegetime
 • Tannlegeskrekk og fobi
 • Tannkjøttsykdom
 • Akutt behandling (Akutthjelp)


  Utslått eller sprukket tann, vevskade eller ansiktssmerter: disse er bare noen av nødsituasjonene som krever akutt tannbehandling. Det er viktig å huske på at med noen dentale nødstilfeller kan det å besøke en tannlege i løpet av 30 minutter eller mindre bety forskjellen mellom å redde eller miste tann. Derfor er Mjøsa tannklinikk åpen både i helgene og i alle feriene i tilfelle du trenger hjelp.

  Åpningstider klinikk

  08.00 til 20.00 (Man-Fre)
  10.00 til 18.00 (Lør-Søn)

  For Nødhjelp

  Åpent alle helger og helligdager i nødstilfeller

  Akutt nummer

  Ring 406 76 632