Har du riktig pusseteknikk?

De fleste pusser tennene morgen og kveld uten å tenke noe mer over det. Men faktisk så får mange tannskader på grunn av for hard tannpuss eller feil pusseteknikk. Dersom du pusser tennene feil så kan faktisk tannkjøttet trekke seg tilbake, da blir emaljen eksponert og skadet. I Norge er pusseskader et utbredt problem, men heldigvis kan de lett unngås.

Bruk en myk tannbørste

Det er ikke slik at tannkjøttet blir skadet straks du pusser tennene. Skaden skjer over tid ettersom tannkjøtt er bløtvev. Gjentatt hard tannpussing over lang tid fører til at tannkjøttet trekker seg tilbake. Da blir rotoverflaten eksponert og man kan få problemer med blant annet ising i tennene. I tillegg risikerer du å lage en grop i tannhalsen eller rotoverflaten. For å unngå dette bør man bruke en myk tannbørste og ikke minst riktig pusseteknikk. Særlig hvis du pusser tennene veldig ofte, bør du bruk en myk tannbørste. Disse børstene er like effektive til å rense tennene som en hard eller medium-hard tannbørste. Men er mer skånsomt mot tannkjøttet.

Korrekt Teknikk

Hvor grundig tennene blir renset er avhengig av pusseteknikken du bruker. Selv om du bruker elektrisk tannbørste eller vanlig tannbørste, så vil ikke tennene bli renset godt nok dersom du pusser feil. Hvis du bruker elektrisk tannbørste bør du la tannbørsten gjøre jobben ved å holde den på hver tannflate. Du trenger ikke å børste frem og tilbake som man vanligvis gjør med en vanlig tannbørste. Elektriske tannbørster har også en timing-funksjon som sier ifra når du bør avslutte tannpussen.
Når du pusser med vanlig tannbørste bør du rette tannbørsten omtrent 45 grader mot tannkjøttsranden. Dette sørger for at du pusser langs tannkjøttskanten og fjerner plakk der. Du bør også børste i små sirkelbevegelser for å virkelig rense hele tannflaten. Omtrent 2 minutter er nok og husk å ikke børste for hardt. Hvis du er usikker om du har korrekt pussteknikk så kan du alltid spørre tannlege eller tannpleier.

Puss tennene før du spiser frokost

Mange liker den friske følelsen etter tannpuss før de drar på jobb eller skole. Da pusser man gjerne tennene etter frokosten, men dette anbefales ikke. Ettersom mat og drikke senker PH-verdien i munnen og setter i gang syreangrep. Hvis du pusser tennene rett etter frokosten så er det fare for at tannemaljen blir skadet. Hvis du vil pusse tennene etter frokost så bør du vente omtrent en halv time.

Bytt tannbørste regelmessig

Det er også viktig å bytte tannbørsten jevnlig, inkludert børstehodet til elektriske tannbørster. Som regel er det lurt å skifte tannbørste hver tredje måned. Hvis du bruker en gammel tannbørste så vil den ikke rengjøre tennene like effektivt som den var ny, uansett om du har riktig pusseteknikk. Gammel tannbørste kan også ha for mange bakterier. Disse bakteriene kommer fra munnhulen, men også miljøet rundt. Derfor kan det hende at bakterier som ikke vanligvis finnes i munnhulen fester seg til tannbørsten. Spesielt hvis du tar med tannbørsten din når du er ute og reiser. Slike bakterier øker risikoen for sykdommer. Det er dermed ikke bare dårlig bust på tannbørsten som gjør at du bør bytte tannbørste ofte.

 • Tannbleking
 • Tanntrekking
 • Visdomstenner
 • Tannstein
 • Hull i tennene
 • Forebyggende tannbehandling
 • Tannverk
 • Rotfylling
 • Kroner
 • Tannregulering
 • Tannprotese
 • Kosmetisk og estetisk tannbehandling
 • Akutt tannlegetime
 • Tannlegeskrekk og fobi
 • Tannkjøttsykdom
 • Akutt behandling (Akutthjelp)


  Utslått eller sprukket tann, vevskade eller ansiktssmerter: disse er bare noen av nødsituasjonene som krever akutt tannbehandling. Det er viktig å huske på at med noen dentale nødstilfeller kan det å besøke en tannlege i løpet av 30 minutter eller mindre bety forskjellen mellom å redde eller miste tann. Derfor er Mjøsa tannklinikk åpen både i helgene og i alle feriene i tilfelle du trenger hjelp.

  Åpningstider klinikk

  08.00 til 20.00 (Man-Fre)
  10.00 til 18.00 (Lør-Søn)

  For Nødhjelp

  Åpent alle helger og helligdager i nødstilfeller

  Akutt nummer

  Ring 406 76 632